Σχέδιο για τη δωρεάν ή επιχορηγούμενη σύνδεση στο Διαδίκτυο χιλιάδων κατοίκων απομακρυσμένων νησιών καθώς και πρωτοετών φοιτητών – σπουδαστών ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, η οποία από χθες ανήκει στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις που αφορούν κυρίως την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε καθορισμένες κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα:

– Την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών. Το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 30 μικρά νησιά, καλύπτοντας συνολικά 30.000 κατοίκους, για την επιλογή των οποίων θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ).

– Την επιχορήγηση των ευρυζωνικών συνδέσεων σε πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα αυτό θα ωφεληθούν περίπου 50.000 –από το σύνολο των 70.000 –πρωτοετείς φοιτητές – σπουδαστές που θα επιλεγούν με εισοδηματικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν σύνδεση mobile Internet με στικάκι, η οποία θα στοιχίζει 60 ευρώ ετησίως, δηλαδή 5 ευρώ τον μήνα. Από το ποσό αυτό τα 3 ευρώ θα επιχορηγεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από το αποθεματικό της, ενώ τα άλλα 2 ευρώ θα καταβάλλουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Πάντως, ήδη αυτή τη στιγμή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πωλούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε φοιτητές προς 5 ευρώ τον μήνα, παρέχοντάς τους όγκο δεδομένων 4 GB.

– Τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελεύθερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον OTE TV και τη Nova για τη δωρεάν κάλυψη περίπου 30.000 νοικοκυριών (100.000 άτομα). Από την πλευρά της η Γραμματεία θα χρηματοδοτήσει το δορυφορικό πιάτο και τον αποκωδικοποιητή.

– Τη διάθεση δωρεάν ή με επιχορήγηση ευρυζωνικών συνδέσεων σε άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Πρόκειται κυρίως για τη διεύρυνση της καθολικής υπηρεσίας (εξασφάλιση σταθερής σύνδεσης σε όλη την επικράτεια) προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν στη διάθεσή τους έως πέντε αριθμούς κλήσης με χαμηλό μηνιαίο πάγιο και μηδενικό κόστος φορητότητας.

Για το σύνολο των δράσεων έχει ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ώστε αρχίσει η εφαρμογή τους.