Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, άρχισαν χθες στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. «Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Μον Πελεράν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα, η διαπραγμάτευση κινήθηκε γύρω από εκκρεμούντα ζητήματα των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) και τα οποία συνδέονται με το εδαφικό. Ακριβής ατζέντα, πάντως, δεν είχε καθοριστεί για τη σειρά των κεφαλαίων.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές πραγματοποιούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο La Mirador Resort and Spa. Εκεί έφτασε χθες το πρωί ο Μπαν Κιν Μουν, όπου τον υποδέχθηκαν ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και η ειδική αντιπρόσωπος του οργανισμού στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκυρία, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές. Ο Μπαν Κι Μουν διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξη και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν χείρα βοηθείας προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Υπογράμμισε επίσης πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κύπριους και για τους Κύπριους.

Οπως ήταν φυσικό, από την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν έλειψε η έκκληση προς τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, αλλά και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλουν ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί να κλείσουν την πληγή των δεκαετιών που έχει διχοτομήσει τη χώρα τους. Το αν θα εισακουστεί η έκκληση θα φανεί σε πέντε ημέρες, οπότε και ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, βασικό αντικείμενο των οποίων είναι το εδαφικό. Ελπίδα των δυο πλευρών είναι η συνάντηση αυτή να στρώσει τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών με απώτερο στόχο να υπάρξει συμφωνία εντός του 2016.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη, τον Μουσταφά Ακιντζί, τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών και τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, δηλαδή εξήντα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τις συζητήσεις για το εδαφικό να άρχιζαν σήμερα ή αύριο. Από την πορεία τους θα φανεί εάν ο στόχος της δημιουργίας μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Πολιτείας είναι εφικτός ή θα υπάρξει ένα νέο αδιέξοδο –συνέπειες που κανένας αναλυτής δεν μπορεί να προβλέψει σε αυτή τη φάση.

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι το πρόγραμμα των συνομιλιών είναι αρκετά σφικτό και πολυεπίπεδο. Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει οι συνομιλίες να ξεκινούν καθημερινά στις 9 το πρωί και να ολοκληρώνονται στις 10 το βράδυ, ενώ μπορούν να διεξάγονται παράλληλα σε διάφορα επίπεδα αρμοδιοτήτων και εξουσίας. Την ίδια ώρα δηλαδή που πραγματοποιείται συνάντηση των δύο ηγετών σε μια αίθουσα, οι διαπραγματευτές μπορούν να συνομιλούν σε μια δεύτερη και οι ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί για το εδαφικό σε μια τρίτη.

Το μοναστήρι

Τεράστιας συμβολικής σημασίας θεωρείται η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην πρώτη φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. Επειτα από δύο χρόνια εργασίας, το ιστορικό μοναστήρι παραδόθηκε χθες στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου.