Η Ινδία αποφάσισε να καταργήσει τα χαρτονομίσματα με τη μεγαλύτερη αξία στη χώρα, αυτά των 500 και των 1.000 ρουπιών και να τα αντικαταστήσει με νέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα, τη διαφθορά, αλλά και την κυκλοφορία πλαστού χρήματος. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντα Μόντι σε έκτακτο διάγγελμά του προς το έθνος προκαλώντας παγκόσμια έκπληξη.

Από σήμερα τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπιών (6,8 και 13,6 ευρώ αντίστοιχα) που κυκλοφορούν στην αγορά δεν θα ισχύουν. Οσα βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία θα πρέπει να κατατεθούν στις τράπεζες το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για να ανταλλαχθούν με άλλα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας θα εκδώσει νέα χαρτονομίσματα των 500 και των 2.000 ρουπιών, σε ημερομηνία όμως που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η κίνηση αυτή του Μόντι αποτελεί προσπάθεια να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεσή του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιστροφή κεφαλαίων που είχαν φύγει από τη χώρα από κατόχους οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει τους απαραίτητους φόρους.

Η κίνηση-έκπληξη του Μόντι έχει κύριο στόχο να ρίξει στην οικονομία της χώρας μετρητά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να πλήξει ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ρουπιών για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

Η κίνηση αυτή γίνεται έναν μήνα μετά τη φορολογική αμνηστία που προσέφερε η Ινδία για κατοίκους της με κρυφά μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια έσοδα κατά 10 δισ. δολάρια. Το διάστημα από το 2002 έως και το 2011 η Ινδία εκτιμάται ότι έχει χάσει σχεδόν 345 δισ. δολάρια από παράνομες εκροές κεφαλαίων.