Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, καλύπτοντας σε μεγάλο ποσοστό τις σημαντικές απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 16,6% (στα 2,35 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2015). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 3,7% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, καθώς στο οκτάμηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 6,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οπως σημειώνει ο ΠΣΕ, εκτός από την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των μεγεθών των εξαγωγών είχε και η άνοδος σε σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας, καθώς η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αυξήθηκε κατά 177,6 εκατ. ευρώ ή κατά 12%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Για πρώτη φορά την τελευταία διετία όλοι οι κλάδοι των προϊόντων εμφανίζουν θετικά πρόσημα. Ετσι εκτός των πετρελαιοειδών (+28,5%), σημαντικές ήταν οι επιδόσεις των μηχανημάτων (+25,5%) και των πρώτων υλών (+23,7%), ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος των χημικών προϊόντων (+6,1%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+6,3%). Την πρώτη θέση σε αξία εξαγωγών πάντως, εκτός από τα πετρελαιοειδή, συνεχίζουν να έχουν τα τρόφιμα που παρουσίασαν αύξηση 14%.

Τέλος, όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις οποίες κατευθύνθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές, η άνοδος ήταν της τάξης του 11,6%, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ενισχύθηκαν κατά 23,3%.