Στο πρώτο μεγάλο ενεργειακό ντιλ μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων προχωρά το Ιράν με τη γαλλική Total και την κινεζική China National Petroleum Corp (CNPC). Οι συμφωνίες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία 6 δισ. δολάρια.

Η Total επιβεβαίωσε χθες ότι έχει συμφωνήσει με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν National Iranian Oil Company (NIOC) για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου South Pars του Περσικού Κόλπου. Τα κοιτάσματα αυτά επεκτείνονται σε χωρικά ύδατα του Κατάρ, που είναι γνωστά και ως Βόρειο Πεδίο.

Η Total ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη Φάση 11 ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτών, έργο στο οποίο θα έχει ποσοστό 50,1%. Η Petropars, που είναι θυγατρική της ιρανικής NIOC, θα έχει το 19,9% και η κινεζική CNPC θα έχει το 30%.

Από τα κοιτάσματα αυτά θα είναι δυνατόν να αντλείται καθημερινά φυσικό αέριο που αναλογεί σε 370.000 βαρέλια πετρελαίου. Το φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται θα διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο του Ιράν.

Πρόκειται για μεγάλη επιστροφή της Total στο Ιράν, αφού η γαλλική εταιρεία είχε δραστηριοποιηθεί εκεί και τη δεκαετία του 2000 συμμετέχοντας στην εκμετάλλευση του South Pars. Η Total είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα το 2010, όταν επιβλήθηκαν στο Ιράν διεθνείς κυρώσεις με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για να συμμετέχουν σε προγράμματα παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στο Ιράν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έχει πλήξει καίρια την κερδοφορία τους. Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει την αγορά αυτή σε ξένες εταιρείες, αλλά πολλές από αυτές, όπως είναι η ΒΡ και η ιταλική Eni, δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη πλήρη ενημέρωση για τα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση ή τους όρους των συμβολαίων, σύμφωνα με το Reuters.

Για το Ιράν πάντως εξακολουθούν να ισχύουν διεθνείς κυρώσεις. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται σε αμερικανικές τράπεζες να κάνουν απευθείας δουλειές στη χώρα, ενώ απαγορεύεται κάθε συνεργασία με το σώμα της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι είναι άμεσα αναμεμειγμένα με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.