Ένα στα έξι κρούσματα καρκίνου του μαστού δεν αρχίζουν με κάτι που ψηλαφεί η γυναίκα στο στήθος της, αλλά με εντελώς διαφορετικά συμπτώματα, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αλλαγές στη θηλή του μαστού (εξάνθημα, αιμορραγία, έκκριμα, «βούλιαγμα» προς τα μέσα), πληγές στο δέρμα του μαστού, πρήξιμο στη μασχάλη ή μόλυνση στο δέρμα του μαστού.

Όλ’ αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό, συνιστούν οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Όπως εξήγησαν στο Ετήσιο Ογκολογικό Συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (NCRI) στο Λίβερπουλ,εξέτασαν τα συμπτώματα 2.300 γυναικών οι οποίες είχαν πρόσφατη διάγνωση με καρκίνο του μαστού.

Όπως διαπίστωσαν, όσες δεν είχαν ψηλαφήσει μία ύποπτη μάζα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν να πάνε στον γιατρό.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις και είναι λάθος να νομίζουν οι γυναίκες ότι αν δεν ψηλαφήσουν έναν όγκο, δεν έχουν καρκίνο», δήλωσε η δρ Κάρεν Κέννεντυ, διευθύντρια του NCRI.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια στην περίπτωση του καρκίνου, επομένως οποιοδήποτε σύμπτωμα στο στήθος και στη μασχάλη καλό είναι να ελέγχεται αμέσως από έναν γιατρό, ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν ήταν τίποτα (που είναι και το συνηθέστερο).

Σύμφωνα με την ενημερωτική υπηρεσία NHS Choices του βρετανικού υπουργείου Υγείας, στα πιθανά συμπτώματα και ενδείξεις του καρκίνου του μαστού συμπεριλαμβάνονται:

* Ένας μικρός όγκος ή μία περιοχή με πάχυνση στο δέρμα του ενός μαστού, που δεν υπήρχε παλαιότερα.

* Μία αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του ενός ή και των δύο μαστών.

* Έκκριμα με κηλίδες αίματος από τη θηλή.

* Όγκος ή πρήξιμο στη μασχάλη.

* Ζάρωμα του δέρματος σε κάποιο σημείο του μαστού.

* Εξάνθημα πάνω ή γύρω από τη θηλή.

* Αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής, όπως το να «βουλιάξει» μέσα στο στήθος (ιατρικά λέγεται εισολκή θηλής)