Ένα στα έξι κρούσματα καρκίνου του μαστού δεν αρχίζουν με κάτι που ψηλαφεί η γυναίκα στο στήθος της, αλλά με εντελώς διαφορετικά συμπτώματα, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αλλαγές στη θηλή του μαστού (εξάνθημα, αιμορραγία, έκκριμα, «βούλιαγμα» προς τα μέσα), πληγές στο δέρμα του μαστού, πρήξιμο στη μασχάλη ή μόλυνση στο δέρμα του μαστού.

Όλ’ αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό, συνιστούν οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Όπως εξήγησαν στο Ετήσιο Ογκολογικό Συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (NCRI) στο Λίβερπουλ,εξέτασαν τα συμπτώματα 2.300 γυναικών οι οποίες είχαν πρόσφατη διάγνωση με καρκίνο του μαστού.

Όπως διαπίστωσαν, όσες δεν είχαν ψηλαφήσει μία ύποπτη μάζα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν να πάνε στον γιατρό.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις και είναι λάθος να νομίζουν οι γυναίκες ότι αν δεν ψηλαφήσουν έναν όγκο, δεν έχουν καρκίνο», δήλωσε η δρ Κάρεν Κέννεντυ, διευθύντρια του NCRI.

Διαβάστε περισσότερα εδώ