Μετά την Αμερική και το Ντουμπάι, όπου βρέθηκε τον Οκτώβριο, σειρά είχε το Λονδίνο. Η Ελενα Κουντουρά, με τον αναβαθμισμένο πλέον υπουργικό ρόλο της, βρίσκεται από προχθές στη βρετανική πρωτεύουσα ως πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού στη διεθνούς εμβέλειας ετήσια έκθεση World Travel Market.

Ο ανασχηματισμός της περασμένης Παρασκευής κατέλαβε το επιτελείο της εξαπίνης, και συνεργάτες της έσπευδαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τα έγγραφα που την εμφάνιζαν ως «Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» στο συντομότερο –και μεγαλοπρεπέστερο –«Υπουργός Τουρισμού». Πώς αισθάνθηκε η ίδια γι’ αυτή την αναβάθμιση; «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι είχα πάρει όλες τις αρμοδιότητες από τον περασμένο Αύγουστο. Τυπικά μόνο έγινε τώρα αυτόνομο το υπουργείο. Γι’ αυτό και δεν έγινε τελετή παράδοσης – παραλαβής. Σε ποιον να παρέδιδα άλλωστε; Στον εαυτό μου;» είπε στα «ΝΕΑ» η Ελενα Κουντουρά.

«Με την κίνηση αυτή βέβαια», πρόσθεσε, «νομίζω ότι η κυβέρνηση δείχνει στην πράξη ότι ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα. Θέλουμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε αφίξεις και έσοδα, γιατί αυτό θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, κάτι που για εμάς είναι τόσο σημαντικό για να βγούμε από την κρίση».

Οι φόβοι από το Brexit. Τη συνάντησα χθες το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο ExCeL, στο Ανατολικό Λονδίνο, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (σε άπταιστα αγγλικά) σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με θέμα –τι άλλο; –την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Κομψή, φορώντας ένα μαύρο σακάκι, έκλεψε τα βλέμματα στην αίθουσα Τύπου της έκθεσης. «Δεν εκπλήσσομαι», ήταν το σχόλιο βρετανού συναδέλφου όταν τον πληροφόρησα ότι η 54χρονη σήμερα υπουργός Τουρισμού το μακρινό 1990 είχε ανακηρυχθεί από το CNN ένα από τα 10 κορυφαία μοντέλα του πλανήτη.

Η Ελενα Κουντουρά είπε ότι «το 2016 οι κρατήσεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 7%», ενώ και «οι προκρατήσεις για το 2017 είναι εξαιρετικά καλές» και εκτίμησε ότι επί του παρόντος δεν δημιουργείται πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στο Brexit και την πτώση της λίρας.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, μεταξύ κρασιού, βαρελίσιας φέτας, ελιών και σουβλακιών που προσφέρονταν εν αφθονία στους παρευρισκομένους, η Ελενα Κουντουρά δεν σταμάτησε να βγάζει σέλφι με travel bloggers, δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού και να τους προσκαλεί στη χώρα μας για διακοπές: «You should definitely visit Greece» ήταν η μόνιμη επωδός της.

Η υπουργός Τουρισμού θα μείνει όλη την εβδομάδα στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη διεθνών τουριστικών κολοσσών όπως η TUI και η Thomas Cook.