Υστερα από ζυμώσεις και συγκρούσεις μηνών που ελάχιστα έλειψε να διαλύσουν τον ενημερωτικό τομέα του Ραδιομεγάρου και οδήγησαν στην έξοδο του Σταύρου Καπάκου, έμαθα ότι τελικά ο Αντώνης Αλαφογιώργος θα είναι ο νέος μόνιμος παρουσιαστής του κεντρικού βραδινού δελτίου ειδήσεων.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα έκανε πρεμιέρα η νέα ζωντανή ενημερωτική εκπομπή «Αίθουσα σύνταξης» της ΕΡΤ1, που ήταν ιδέα του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος επικράτησε στην εσωτερική σύγκρουση. «Η παρέμβασή του περιορίστηκε μόνο στην ονοματοδοσία» είπε ο παρουσιαστής Νίκος Παναγιωτόπουλος, που καλωσόρισε στο πλατό μια μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα. Στον σχολιασμό και στις ειδήσεις ήταν ο Μανώλης Κοττάκης –έφυγε κάπου στη μέση(!) γιατί κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο Real FM με τον Νίκο Μπογιόπουλο –η Ερρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη. Η Πηνελόπη Γαβρά απουσίαζε…

Το προηγούμενο διάστημα τηλεοπτικοί (αλλά και πολιτικοί) κύκλοι εξέφρασαν την αμφισβήτησή τους στις επιλογές των προσώπων. Από το περιβάλλον του Ραδιομεγάρου, όμως, εκφραζόταν άλλη άποψη. Η επιλογή των συστατικών του μείγματος έγινε για να αναπτυχθούν εντάσεις, να προκαλέσουν, «αλλιώς θα είχαμε θάνατο τηλεθεατή από πλήξη» έλεγαν με δόση καυστικής αυτοκριτικής σάτιρας, κύκλοι της ΕΡΤ.

Πέρα από την αμηχανία της πρεμιέρας, η εκπομπή είχε ρυθμό, έδινε την αίσθηση ότι ο δημοσιογραφικός μηχανισμός του καναλιού βρισκόταν σε κινητοποίηση, αλλά ήταν προχειροστημένη. Με αυστηρούς όρους, το περιεχόμενο, ανακόλουθο του τίτλου: «Αίθουσα σύνταξης» μεν αλλά στο πλατό (και στο σκηνικό) όπου βγαίνουν οι πρωινές και μεσημεριανές ενημερωτικές, με σκηνοθεσία ανέμπνευστη.

Δεν θα ήταν δύσκολο κάποιοι (από τους πολλούς αρμοδίους του Ραδιομεγάρου…) να «εμπνευστούν» από ανάλογες εκπομπές του BBC, της Deutsche Welle ή ακόμα και αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Εκπομπές από στούντιο που έχουν άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, με οβάλ μεγάλο τραπέζι συσκέψεων, με τάμπλετ μπροστά σε κάθε μέλος του πάνελ, με συνδέσεις από όλο τον κόσμο κ.λπ.

Σκεφθείτε ότι χθες, μόλις μία ημέρα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και ενώ υπάρχει ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον, δεν προβλέφθηκε σύνδεση μαζί της!