Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται πλέον και η ΝΔ. Ο κύβος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ερρίφθη για τις αλλαγές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την κομματική βιτρίνα –και τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος. Νέος εκπρόσωπος αναμένεται να οριστεί ο Βασίλης Κικίλιας, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Κουμουτσάκο που θα μετακινηθεί σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Οι αλλαγές σηματοδοτούν, ουσιαστικά, την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου από την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ και, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, το νέο σχήμα θα μεταδίδει ακόμη εντονότερα το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη –εν ολίγοις, θα επιδιωχθεί να αναβαθμιστούν βουλευτές και στελέχη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού που επισφραγίζουν, καταρχάς μέσω της επιλογής τους, μια προσπάθεια ανανέωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις να μην εμφανιστεί ότι επισπεύδει τις αποφάσεις του και ότι ρυμουλκείται από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Στη βάση αυτή, οι αλλαγές θα μπορούσαν να πάρουν παράταση ακόμη και για τον επόμενο μήνα ή να πραγματοποιηθούν σταδιακά και να αποσυνδεθούν από μια δομική παρέμβαση στο υφιστάμενο οργανόγραμμα. Την ίδια ώρα, άλλοι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων, αφού είναι απολύτως δικαιολογημένο να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα απέναντι στους νέους υπουργούς που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ενα σχήμα τομεαρχών που διαχρονικά έχει τα χαρακτηριστικά μιας “σκιώδους κυβέρνησης” δεν μπορεί να μην παρακολουθεί και την εικόνα της κυβέρνησης» είναι το δικό τους επιχείρημα.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο θα είναι άμεσες –πιθανότατα θα ανακοινωθούν με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. Και σχεδόν αναγκαστικά θα συνδεθούν με την αλλαγή φρουράς στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την κομματική ηγεσία, ο απερχόμενος γαλάζιος εκπρόσωπος οδεύει προς μία από τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ για τη θέση του κομματικού εκπροσώπου προαλείφεται ο νυν συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανήκει στη γενιά των στελεχών που αναδείχθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων.

Με αφετηρία την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής (το 2010) και με υπουργική θητεία στην κυβέρνηση Σαμαρά (στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης), ο 42χρονος γιατρός και παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε ζυγίσει ακόμη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη γαλάζια ηγεσία, ενώ τους τελευταίους μήνες επεδίωκε να παραμείνει σε απόσταση από κάθε εσωκομματικό σύστημα –και η στάση αυτή προφανώς έχει εκτιμηθεί και παίζει τον ρόλο της στις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας, πάντως, έως χθες το βράδυ επέμενε ότι δεν είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την πρόεδρο της ΝΔ για την αναβάθμισή του. Στην Πειραιώς, εξάλλου, είχε εξεταστεί και η προώθηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Νίκης Κεραμέως στη θέση της εκπροσώπου του κόμματος, όπως και η αναβάθμιση του νυν αναπληρωτή εκπροσώπου Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αλλά –κατά τις ίδιες πηγές –η σκυτάλη περνάει από τον Κουμουτσάκο στον Κικίλια.

ΜΙΝΙ ΝΤΟΜΙΝΟ. Εκ των πραγμάτων, οι μετακινήσεις Κουμουτσάκου και Κικίλια προκαλούν ένα μίνι ντόμινο μετακινήσεων, αφού αλλάζει η ομάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και παράλληλα θα πρέπει να καλυφθεί και η θέση του γαλάζιου συντονιστή για το Προσφυγικό. Εάν σε αυτή τη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρωθεί σε αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, αυτές θα συνδυαστούν με την αντικατάσταση ή μετακίνηση δύο-τριών τομεαρχών. Κατά πληροφορίες, μία από τις θέσεις τομεαρχών θα καλυφθεί με τη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως και όχι με τη μετακίνηση των άλλων δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος (Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης). Σε περίπτωση δομικού ανασχηματισμού, πάντως, προεξοφλούνται σημαντικές αλλαγές στην ομάδα των συντονιστών και των τομεαρχών, ενώ δεν αποκλείεται αλλαγή φρουράς και στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που κατέχει σήμερα ο βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας.

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Στον απόηχο και της μεγάλης δημοσκοπικής υπεροχής της ΝΔ, πάντως, ο πρόεδρός της εξέπεμψε χθες το βράδυ από τις Βρύσες Χανιών, όπου μίλησε σε κομματική εκδήλωση, υπερκομματικά και συναινετικά μηνύματα –με αρχικούς αποδέκτες την αντιδεξιά βάση της Κρήτης. «Τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε. Και θα βάλουμε πλάτη στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας. Πάντα βοηθούσαμε και βοηθάμε, γιατί είμαστε παράταξη εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτήν την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δεν θέλω να μας διχάζει το χθες, θέλω να μας ενώσει το αύριο. Στόχος μου είναι να κρατήσω ψηλά αυτήν την παράδοση και να παρεμποδίσω κάθε προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο σπόρος του μίσους, του φανατισμού και της διαίρεσης. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί…».