Οποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ζήσει ξανά. Για τους Βραζιλιάνους, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να τους συμβεί στην επιστροφή τους στο στάδιο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε, δυόμισι χρόνια μετά την πιο βαριά ήττα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η συντριβή της Σελεσάο από τους Γερμανούς με 7-1 στις 8 Ιουλίου 2014 για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει μείνει στην Ιστορία ως Μινεϊράζο και συγκρίνεται με το περίφημο Μαρακανάζο, την ήττα των Βραζιλιάνων από την Ουρουγουάη στον τελικό του 1950.

Οι Καριόκας επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να αντιμετωπίσουν τα ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) τη μεγάλη τους αντίπαλο, την Αργεντινή, σε έναν πολύ κρίσιμο αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Οι συμπαίκτες και φίλοι στην Μπαρτσελόνα, οι Μέσι, Μαστσεράνο και Νεϊμάρ ταξίδεψαν μαζί μέχρι το Σάο Πάολο κι εκεί επιβιβάστηκαν στο ιδιωτικό τζετ του τελευταίου με το οποίο έφτασαν στο Μπέλο Οριζόντε.

Στο αεροδρόμιο χωρίστηκαν και μέχρι τον αγώνα η φιλία θα θαφτεί πολλά μέτρα κάτω από το χώμα, καθώς η Αργεντινή με ήττα κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα τελικά της Ρωσίας.

Η Βραζιλία δεν έχει ηττηθεί ποτέ στην έδρα της σε αγώνα των προκριματικών του Μουντιάλ, ενώ σε τέσσερις αναμετρήσεις με την Αργεντινή στο Μπέλο Οριζόντε έχει νικήσει τρεις φορές.

Από την ομάδα που υπέστη την πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία της Εθνικής Βραζιλίας έχουν επιβιώσει επτά παίκτες, εκ των οποίων τρεις, οι Μαρσέλο, Φερναντίνιο και Παουλίνιο, αναμένεται να ξεκινήσουν στο ματς με την Αργεντινή.

Οι συζητήσεις των βραζιλιάνων διεθνών περιστρέφονται φυσικά γύρω από την αποφράδα ημέρα.

«Τα σημάδια θα παραμείνουν, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε από εδώ και μπρος» λέει ο Ρενάτο Αουγκούστο.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί εκείνο το σοκ έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου η Σελεσάο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το χρυσό μετάλλιο, νικώντας στα πέναλτι στον τελικό τη Γερμανία, έχοντας στη σύνθεσή της τους Αουγκούστο και Νεϊμάρ.

Η παρουσία στη Σελεσάο παικτών που είχαν παρουσία στο Μινεϊράζο δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα: «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε περισσότερη πίεση σε όσους έπαιξαν τότε. Μία νίκη θα είναι καλή για να τους αφαιρέσουμε ένα βάρος. Το συζητήσαμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προφανώς το συζητάμε και τώρα που το ματς γίνεται στο Μινεϊράο. Ομως πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να μη μείνουμε στο παρελθόν» συμπλήρωσε ο Ρενάτο Αουγκούστο.

Υπό τις οδηγίες του διαδόχου του Ντούνγκα Τίτε, η Βραζιλία έχει πετύχει τέσσερις νίκες στα προκριματικά και οδηγεί την κούρσα. Αντίθετα, ο νέος προπονητής της Αργεντινής Εντγάρδο Μπάουσα έχει κάνει κακό ξεκίνημα, αφού σε τέσσερα παιχνίδια η Αλμπισελέστε έχει πετύχει μόλις μία νίκη και βρίσκεται πέντε βαθμούς πίσω από τη Βραζιλία. Να σημειωθεί πως στα τρία τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα της Αργεντινής δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού ο Μέσι, ο οποίος επιστρέφει για να σώσει για μια ακόμα φορά την εθνική του ομάδα.

Να σημειωθεί πως προκρίνονται απευθείας οι τέσσερις πρώτες ομάδες και η πέμπτη παίζει μπαράζ. Η Αργεντινή βρίσκεται στην έκτη θέση οκτώ αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση των προκριματικών.