Μία φωτογραφία, χίλιες αντιδράσεις

Είναι όντως δύσκολο να αλλάξουμε μυαλά εδώ στην Ελλάδα. Να δούμε την κατάσταση ψυχρά και να κάνουμε εκτιμήσεις με βάση την εικόνα μιας ομάδας στο χορτάρι και όχι με το τι υπάρχει σε μια φωτογραφία. Ωρες μετά το ντέρμπι, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με τους Ιμπάρμπο – Πάρντο. Αμφότεροι χαμογελαστοί, συμπατριώτες γαρ, δεν είχαν να χωρίσουν τίποτα και φωτογραφίστηκαν χαμογελαστοί. Τι ήταν να το δουν αυτό οι φανατικοί; Νευρίασαν με τον επιθετικό του Τριφυλλιού και αμέσως θυμήθηκαν την πενιχρή του απόδοση στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Τώρα, το πώς αυτή σχετίζεται με τη φωτογραφία δεν έχει διευκρινιστεί. Αλλά με τη λογική του όχλου ύστερα από μια ήττα πρέπει να τα βάφει κάποιος μαύρα, να μη βγαίνει από το σπίτι του, να αρνείται μια φωτογραφία με φίλο, να ρέει το δάκρυ κορόμηλο. Αυτό, όμως, δεν συνιστά σύγχρονη ποδοσφαιρική προσέγγιση.

Μπέντο

Ακουσε πολλά τόσο διάστημα για το πώς αντιμετωπίζει τα δεδομένα στον Ολυμπιακό. Το βέβαιο είναι ότι ο Πορτογάλος έχει διαμορφώσει κατάσταση που σηκώνει αρκετή κουβέντα. Το πιο ωραίο ακούστηκε χθες και ήταν μια ατάκα του στυλ «με ισπανό προπονητή ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο και δεν θα σταματούσε στα τρία γκολ»! Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί οι γηπεδούχοι στο ντέρμπι λες και τράβηξαν χειρόφρενο στο δεύτερο ημίχρονο και έχασαν την ευκαιρία να διευρύνουν το σκορ και να κερδίσουν παραπάνω εντυπώσεις. Οι Πορτογάλοι έτσι είναι –προτιμούν τη σιγουριά. Χωρίς τούτο να σημαίνει πως εντολή του Μπέντο ήταν το «προσεκτικά και χωρίς ρίσκο στην επανάληψη». Τι μας αρέσει, πέρα από αυτό, στον κόουτς του Ολυμπιακού; Η επιτυχία του στην εκμάθηση του transition, στη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Γιατί οι Κόκκινοι στις αντεπιθέσεις είναι στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών. Και επίσης η ψυχραιμία του στις δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Το «δεν ήταν το καλύτερό μας παιχνίδι» ήταν απολύτως σωστό, όπως ολόσωστη ήταν και η προ εβδομάδων άποψή του ότι ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε καλά με τον ΑΠΟΕΛ και από ατυχία έχασε πλήθος ευκαιριών.

Μεταγραφές

Αναφέρονται πολλοί στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Σαφώς και δεν έχει την ποιότητα ή την πληρότητα που εκτιμούσαν αρκετοί το καλοκαίρι. Βλέπετε, τον χειμώνα γίνεται το στριπτίζ για όλες της ομάδες. Αλλά ποιος έφερε τους διάφορους ποδοσφαιριστές που διαθέτουν ικανότητες αλλά όχι κλάση που ξεχειλίζει; Το δίδυμο Αλαφούζου – Στραματσόνι επέλεξε να πορευτεί χωρίς νεαρούς έλληνες παίκτες και με βάση τους αλλοδαπούς. Αυτή την επιλογή πληρώνει τώρα.

Κυριακίδης

Η κλήση στην Εθνική του γκολκίπερ του Παναιτωλικού είναι μια δικαίωση για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια. Σταθερά βήματα και βελτίωση από τον «κίπερ», που τον προτίμησε ο Σκίμπε ώστε να αντικαταστήσει τον τραυματία Καπίνο. Ηδη, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας άρχισαν την προετοιμασία τους για τον σημαντικό αγώνα με τη Βοσνία.