Επειτα από την πιο περίεργη και πολωτική προεκλογική εκστρατεία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο πάνω τους, οι Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα: πρόεδρος Κλίντον ή πρόεδρος Τραμπ;

Οι δύο υποψήφιοι επισκέφτηκαν χθες όσες περισσότερες πολιτείες μπορούσαν ενώ οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν στην Κλίντον προβάδισμα 4-5 ποσοστιαίων μονάδων. Η Δημοκρατική υποψηφία ενισχύθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του FBI ότι, έπειτα από τη μελέτη των νέων e-mail που στάλθηκαν από προσωπικό της λογαριασμό όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, δεν προέκυψε κάποια κατηγορία εις βάρος της και έτσι ισχύει η απαλλακτική απόφαση του περασμένου Ιουλίου. Η είδηση αυτή, που ενισχύει τις πιθανότητες της Κλίντον να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, οδήγησε σε άνοδο τις διεθνείς αγορές οι οποίες βλέπουν με φόβο την αστάθεια που θα προκληθεί από τυχόν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας ξεκίνησε χθες από τη Φλόριδα και κατόπιν ακολούθησαν η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια, το Νιου Χαμσάιρ και το Μίσιγκαν –όλες πολιτείες κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα. Η Κλίντον ξεκίνησε από την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν πριν πάει στη Βόρεια Καρολίνα και καταλήξει στη Φιλαδέλφεια, όπου έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ, καθώς και των διάσημων τραγουδιστών Μπρους Σπρίνγκστιν και Στίβι Γουόντερ.

Παρά τις δημοσκοπήσεις και το σταθερό προβάδισμα της Κλίντον, μια σειρά από παράγοντες, όπως οι αναποφάσιστοι, η ψήφος στους άλλους δύο υποψηφίους, ο μεγάλος αριθμός των πολιτειών στις οποίες το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και μια γενική αίσθηση για τον παραλογισμό που επικράτησε στη φετινή προεκλογική περίοδο κρατούν σε αγωνία τους πολιτικούς αναλυτές, τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές είναι υποψήφιοι για επανεκλογή, και φυσικά τα 200 εκατομμύρια ψηφοφόρους –υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατομμύρια εξ αυτών θα ψηφίσουν.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι 270 ψήφοι σε σύνολο 538 των εκλεκτόρων –όποιος εξασφαλίσει τον αριθμό αυτό εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο. Τα περισσότερα μαθηματικά μοντέλα δίνουν τη νίκη στην Κλίντον, εάν όμως ο Τραμπ μπορέσει να κάνει την έκπληξη σε κάποια παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών τότε η κατάσταση θα είναι ρευστή. Για παράδειγμα χθες, η τελευταία δημοσκόπηση στο Νιου Χαμσάιρ δείχνει τους δύο υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος –μια πιθανή νίκη εκεί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου χαρακτηρίστηκε ως «ο πρώτος πιθανός δρόμος για τους 270». Ομως στην ουσία η Κλίντον έχει πολλούς συνδυασμούς νίκης σε πολιτείες που μπορούν να της δώσουν τη νίκη, ενώ ο Τραμπ πολύ λίγους. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα στη Φλόριδα, μια πολιτεία όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ώρα που μαζί με προβλέψεις από άλλες πολιτείες στις οποίες θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πρώτη εικόνα του αποτελέσματος.

Για τους ειδικούς υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες θα παρακολουθούν στενά. Πρώτη και καλύτερη η κομητεία Ντέιντ στο Μαϊάμι, που θεωρείται η πιο χαρακτηριστική από τις 3.143 κομητείες των ΗΠΑ για το αποτέλεσμα. Ο Τραμπ δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει εάν δεν επικρατήσει στη Φλόριδα και δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει τη Φλόριδα εάν ηττηθεί στην κομητεία Ντέιντ που είναι η πολυπληθέστερη. Κρίσιμα επίσης θεωρούνται τα προάστια της Φιλαδέλφειας, το Βόρειο Μέιν, η κομητεία Μαχόνινγκ του Οχάιο, το Γουέικ της Βόρειας Καρολίνας, η Βόρεια Βιρτζίνια, δύο κομητείες στο Κολοράντο και μερικές ακόμα περιοχές.

Τα στοιχεία από την πρόωρη ψήφο, δηλαδή την προσέλευση στις κάλπες εδώ και δύο εβδομάδες που έχουν επιτρέψει οι περισσότερες πολιτείες, δείχνουν πως έχει προβάδισμα η Χίλαρι Κλίντον, με δεδομένο ότι η κινητοποίηση του προεκλογικού της μηχανισμού ήταν τεράστια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη και από εκείνη των Δημοκρατικών στις εκλογές που κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης σε αυτές τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, που όμως φαίνεται ότι κατέληξαν σε απόφαση τις τελευταίες ημέρες. Ετσι πολύ πιθανόν τελικά ο πιο κρίσιμος παράγοντας να είναι η συμμετοχή που γενικά προβλέπεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.