Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ; Η προτίμηση του Βερολίνου είναι σαφής: Χίλαρι Κλίντον. Η Ανγκελα Μέρκελ τη γνωρίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90: όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν το Βερολίνο, η σημερινή καγκελάριος ήταν τότε υπουργός του Χέλμουτ Κολ. Ανγκελα και Χίλαρι έκαναν κοινή εμφάνιση το 2003 σε εκπομπή του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD. Mε τα χρόνια δημιουργήθηκε μια σχέση που επέτρεψε στη Ανγκελα Μέρκελ να παρηγορήσει τη Χίλαρι Κλίντον το 2009, επαινώντας την που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών παρά την ήττα της από τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. «Οι γυναίκες πρέπει γενικά να το αποδεχτούμε ότι δεν πετυχαίνουν πάντα με την πρώτη φορά» της είπε η Μέρκελ αντλώντας από τη δική της εμπειρία, καθώς και η ίδια είχε χάσει το 2002 από τον Βαυαρό Εντμουντ Στόιμπερ την εσωκομματική κούρσα για την καγκελαρία. Η προτίμηση στην Κλίντον είναι πολιτική επιλογή. Για τη Μέρκελ, οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας, διότι μόνο με τις ΗΠΑ διασφαλίζεται η ισορροπία δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία και την Ασία, καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας. Παρά τα προβλήματα με τα ευαίσθητα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, με την παρακολούθηση ακόμη και του προσωπικού της κινητού, η Μέρκελ δεν διέρηξε τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Είχε ποτέ επαφή με τον Τραμπ; «Καμία» διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Δεν είναι μόνο η διαφορά ταμπεραμέντου που χωρίζει τη γερμανίδα καγκελάριο από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η μετρημένη Μέρκελ δεν έχει καμία σχέση ούτε με το επιθετικό στυλ του ανερμάτιστου Τραμπ, ο οποίος τον Αύγουστο κατηγορούσε την αντίπαλό του λέγοντας ότι «η Χίλαρι Κλίντον θέλει να γίνει η Ανγκελα Μέρκελ της Αμερικής» παραπέμποντας στο Προσφυγικό. Ο φόβος πολιτικών αναλυτών στη Γερμανία είναι ότι εκλογική νίκη του Τραμπ θα τροφοδοτήσει και το ρατσιστικό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD.

«Πιστεύω στη σύνεση της δημοκρατίας» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ετσι αποκάλυψε και αυτός έμμεσα και την προτίμησή του. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ μόνο συνετός δημοκράτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ελπίζει πάντως ότι θα είναι «ένα αποδεκτό από όλους εκλογικό αποτέλεσμα» και δεν θα ακολουθήσει μια «περίοδος αβεβαιότητας» μετά τις εκλογές.

Ενα είναι δεδομένο. Οποιος και αν είναι ο νικητής, οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα είναι δυσκολότερες. «Η Κλίντον είναι εταίρος με τον οποίο μπορούμε να τα βρούμε και έχουμε πολλά κοινά σημεία. Ενώ με τον Τραμπ δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνει ως πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτό ειδικά σε μια περίοδο κρίσεων όπως η σημερινή είναι δραματικό» εξηγούσε ο Σοσιαλδημοκράτης, ειδικός σε θέματα άμυνας βουλευτής Νιλς Ανεν στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Στη Συρία π.χ. η Κλίντον ρίχνει περισσότερο βάρος στο στρατιωτικό σκέλος, ενώ η Γερμανία στη διπλωματική λύση. Αλλά «θα βρούμε λύση», λέει ο Ανεν, «εξηγήσαμε στο επιτελείο της ότι ανάμεσα στη Συρία και τις ΗΠΑ μεσολαβεί ένας ωκεανός, ενώ για εμάς είναι άμεση γειτονιά».