Αν πιστέψουμε τον διπλωμάτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άνοιξε την καρδιά του στον ανταποκριτή της «Monde», κάποιοι συνάδελφοί του «σταυρώνουν τα δάχτυλα» και άλλοι «προσεύχονται». Η πρόσφατη δημοσκοπική ανατροπή προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ έκανε έναν άνεμο πανικού να φυσήξει στις Βρυξέλλες, όπου οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών δεν εκφράζουν ποτέ, ούτε πριν ούτε μετά, στις οποιεσδήποτε εθνικές εκλογές, την προτίμησή τους. Τουλάχιστον όχι επισήμως, διότι η προοπτική μιας πιθανής νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ λύνει αυτή τη φορά τις γλώσσες. «Θα ήταν μια καταστροφή και θα δημιουργούσε, για την ΕΕ, ένα είδος υπαρξιακής πρόκλησης την οποία αμφιβάλλω αν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή» λέει στη «Monde» ένας πρεσβευτής στην ΕΕ.

Στα μάτια της Κλίντον, η συμμαχία με την ΕΕ είναι, όπως γράφει η ίδια στα απομνημονεύματά της, «πιο πολύτιμη και από τον χρυσό». Για τον αντίπαλό της, από την άλλη πλευρά, αποτελεί κάθε άλλο παρά προτεραιότητα. Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο Τζέρεμι Σαπίρο, ένας ειδικός στις διατλαντικές σχέσεις, συνόψιζε τις βασικές ιδέες του Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ως εξής: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο των ευθυνών τους, θα ήταν πιο εύκολο να συνάψουν οι ΗΠΑ συμμαχίες με αυταρχικά καθεστώτα, το ελεύθερο εμπόριο τιμωρεί τον αμερικανό εργαζόμενο και φτωχοποιεί τη χώρα του.

Σε συνδυασμό με τις θέσεις του λαϊκιστή μεγιστάνα υπέρ του Brexit, την υπόσχεσή του να ακυρώσει τις συμφωνίες για το κλίμα, την άποψή του πως δεν έχει «μαθήματα να κάνει» στην Τουρκία και στα κομπλιμέντα που επιφυλάσσει στον Πούτιν, είναι προφανές πως το πρόγραμμα αυτό απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη σχέση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών. «Χωρίς να συνυπολογίζουμε την ανησυχία που προκαλεί η απρόβλεπτη πλευρά ενός ανθρώπου που θα μπορούσε αύριο, με τις αποφάσεις του, να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για την ασφάλεια όλων μας» επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.