Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είχε ο Φρανσουά Ολάντ στο μυαλό του όταν έκανε τις «εξομολογήσεις» στους δημοσιογράφους της «Μοντ» που υπογράφουν το «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να τα λέει αυτά». Το βέβαιο, έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, είναι πως ο γάλλος πρόεδρος δεν είχε υπολογίσει καλά τον αντίκτυπο. Τέλη Οκτωβρίου, δημοσκόπηση της Cevipol για τη «Μοντ» τοποθετούσε το ποσοστό της αποδοχής του σε ένα αβυσσαλέο 4%. Δύο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν προ ημερών, έδειξαν πως πλέον μόνο 11% – 12% των Γάλλων θέλουν να δουν τον Ολάντ να διεκδικεί δεύτερη θητεία. Αλλά η κατρακύλα μοιάζει να μην έχει τέλος: βουλευτές της Δεξιάς έφτασαν σε σημείο να ζητούν την καθαίρεσή του, σενάριο πρωτοφανές για τη Γαλλία, με το επιχείρημα πως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους απόρρητες πληροφορίες.

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Πιερ Λελούς μοίρασε προχθές σε όλους των συναδέλφους του στην Εθνοσυνέλευση την πρότασή του να κινηθούν διαδικασίες καθαίρεσης του γάλλου προέδρου. Τρεις ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, ένας άλλος βουλευτής της Δεξιάς, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί για την primaire Ερίκ Σιοτί, ζήτησε επισήμως από την Εισαγγελία να αρχίσει έρευνα για «παραβίαση του αμυντικού απορρήτου» από τον Ολάντ. Διότι στο επίμαχο βιβλίο ο γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει, σπάζοντας ένα μεγάλο γαλλικό ταμπού, πως ενέκρινε «τουλάχιστον τέσσερις» στοχευμένες δολοφονίες «υπευθύνων για ομηρείες ή για ενέργειες εναντίον των γαλλικών συμφερόντων» στο εξωτερικό. Επιπλέον, αποκαλύπτει σχέδια καταστροφής στόχων του συριακού καθεστώτος μετά τις καταγγελίες πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ βομβάρδισε αμάχους με χημικά όπλα.

Απίθανο σενάριο. Εκτός από πρωτοφανή, βέβαια, τα σενάρια μιας καθαίρεσης ή μιας δίκης του αρχηγού του γαλλικού κράτους είναι, σύμφωνα με το «Λ’ Εξπρές», και σχεδόν απίθανα: το ψήφισμα που προτείνει ο Λελούς χρειάζεται τη στήριξη ακόμη 58 βουλευτών προκειμένου να εξεταστεί από τη νομοπαρασκευαστική κοινοβουλευτική επιτροπή. Εφόσον επικυρωθεί από αυτήν, πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας και τέλος να υιοθετηθεί, πάλι από τα δύο τρίτα, ενός Ανώτερου Δικαστηρίου με προεδρεύοντα τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης –τον Σοσιαλιστή Κλοντ Μπαρτολόν. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα που επιπλέον δεν έχει ομόφωνη στήριξη στις τάξεις της αντιπολίτευσης. «Τον άμοιρο, ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, να καθαιρέσουμε ποιον, τι;» ήταν πρόσφατα η αντίδραση του Σαρκοζί όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Δεν είναι δουλειά μας να αποδυναμώσουμε τον Ολάντ» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ. «Στο σημείο όπου βρίσκεται, δεν θα έχουμε καλύτερο Σοσιαλιστή αντίπαλο από αυτόν» πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις. Καλώς ή κακώς, οι δημοσκοπήσεις στηρίζουν την ειρωνεία του Ζακόμπ. Αλλωστε οι πιέσεις προς τον Ολάντ, από το στρατόπεδό του, να μη διεκδικήσει τελικά δεύτερη θητεία ολοένα και εντείνονται. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει την απόφασή του τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ, μέρα παρά μέρα κάποιος Σοσιαλιστής δηλώνει δημοσίως ότι ο «φυσικός διάδοχός» του, σε περίπτωση που επιλέξει να αποχωρήσει, θα ήταν ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο τελευταίος έχει φροντίσει να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Ολάντ μετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Το βαρόμετρο δημοτικότητας της Ifop-Fiducial για τον Νοέμβριο τον θέλει να έχει ξαναγίνει «η πλέον δημοφιλής στους Γάλλους προσωπικότητα της Αριστεράς», με ποσοστό 50%, αύξηση 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν ωστόσο να δείχνουν πως κανένας υποψήφιος της Αριστεράς δεν έχει ελπίδες να προκριθεί στον δεύτερο προεδρικό γύρο.

Στον Μακρόν αρέσει το σασπένς

Η είδηση διαδόθηκε χθες το μεσημέρι αστραπιαία: «Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι πράγματι υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία». Τη μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο «κοντινό του πρόσωπο». Αλλά φαίνεται πως ο Σοσιαλφιλελεύθερος πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο, θέλει να συντηρήσει λίγο ακόμα το σασπένς –κι ας θεωρούν όλοι οι Γάλλοι την υποψηφιότητά του δεδομένη: το περιβάλλον του διέψευσε λίγο αργότερα την πληροφορία, επιμένοντας πως ο Μακρόν δεν έχει ακόμα αποφασίσει, θα το κάνει πάντως «πριν από τις 10 Δεκεμβρίου», οπότε και προγραμματίζει μια μεγάλη συγκέντρωση «a priori στο Παρίσι». Στο μεταξύ, θα αρχίσει να παρουσιάζει από αύριο, μέσα από μια μεγάλη συνέντευξη στο «L’Obs», τις «λύσεις» που προτείνει όσον αφορά το κοινωνικό κράτος.