Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τον έναν αιώνα παρουσίας της απόψε (Τετάρτη) στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Τσίπρας άφθασε συνοδευόμενος από τη σύντροφό του 25 λεπτά μετά τις 20.00 οπότε και ήταν προγραμματισμένη η άφιξή του.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε «ορόσημο τόσο για την ελληνική ναυτιλία όσο και για την ελληνική οικονομία την ίδρυση της ΕΕΕ», ανέφερε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός και συνταξιδιώτης με τον κλάδο τόσο στην τρικυμία όσο και στη νηνεμία.

Καταλήγοντας, αφού εκθείασε τους έλληνες πλοιοκτήτες, με την γνωστή διεθνώς «επιχειρηματική οξυδέρκεια και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα», τους κάλεσε να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ελλάδα ως ένα έναυσμα εμπιστοσύνης.

Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2016 είναι έτος σταθερότητας και το 2017 «θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ».

Εστίασε μάλιστα στην αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από το θέμα του χρέους τονίζοντας ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει».

Στη συνέχεια είπε ότι «με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους».

Σημείωσε ότι «ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ελπιδοφόρες προοπτικές καλώντας σε δράση «ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Για παράδειγμα η κρίση του Brexit, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο».

Όπως εξήγησε, σχεδιάζοντας σε αδρές γραμμές ένα πλάνο αξιοποίησης ευκαιριών, στη βάση της λογικής προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, η γεωστρατηγική θέση της χώρας παρέχει:

• την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά

• την εκμετάλλευση μαρινών

• την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας

• την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

• την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

• την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας χάρη στα σημαντικά σε εξέλιξη έργα όπως των αγωγών TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.