«Ηταν κάτι που ονειρευόμουν να κάνω». Με τη φράση αυτή σε συνέντευξή του στο «Variety» ο συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά εκφράζει την ικανοποίηση που παίρνει όταν γράφει μουσική για ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης έχει βάλει την υπογραφή του στην ταινία του Κρις Ρενό «Μπάτε σκύλοι αλέστε», η οποία προβλήθηκε το καλοκαίρι στις ελληνικές αίθουσες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντεσπλά περνάει στην παρτιτούρα του μελωδίες για animation. Το 2009 είχε συνεργαστεί με τον Γουές Αντερσον στην ταινία «Απίθανος κ. Φοξ», στην οποία ακούγονταν οι φωνές των Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Γουίλεμ Νταφόε και Οουεν Ουίλσον. Δύσκολα θα μπορούσε ο Ντεσπλά να ξεφύγει από αυτή την ενασχόληση αφού, όπως εξηγεί, είναι αιώνιος θαυμαστής του Τεξ Εϊβερι και δη της δεκαετίας 1940 – 1950 (σ.σ.: πρόκειται για τον δημιουργό με τη μεγαλύτερη επιρροή στα καρτούν από γενέσεως του είδους, ο άνθρωπος που μας χάρισε τον Ντάφι Ντακ και τις ατάκες του Μπαγκς Μπάνι).

ΤΖΑΖ ΔΙΑΘΕΣΗ. Ο Ντεσπλά λέει ότι γοητεύεται «από τη δεξιοτεχνία και το χιούμορ της μουσικής του σπουδαίου συνθέτη και πιανίστα Σκοτ Μπράντλεϊ που συνέθεσε για τα μικρά αριστουργήματα του Εϊβερι». Γι’ αυτό και μπήκε σε αυτό τον κόσμο, για να πάρει τα ηχοχρώματα που ήθελε. Ετσι, έκλεισε στο ξακουστό Capitols Studio την αφρόκρεμα της τζαζ μουσικής σκηνής γιατί, όπως λέει, «τόσο εγώ όσο και ο Ρενό αισθανθήκαμε ότι δεν μας κάλυπτε μια παρτιτούρα που θα είχε απλώς μια ορχηστική μουσική. Θέλαμε να την ενέργεια, την ένταση και την παιχνιδιάρικη διάθεση της τζαζ». Ανάμεσα στα παιξίματα των εκλεκτών δεξιοτεχνών ξεχωρίζουν οι μελωδίες από το φλάουτο, τις οποίες ο βραβευμένος με Οσκαρ Μουσικής για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» το 2014 ερμήνευσε ο ίδιος.

Δεν εξαντλείται εδώ ο δημιουργικός οίστρος του πολυγραφότατου συνθέτη. Τέσσερις ακόμη κινηματογραφικές παραγωγές έχουν το συνθετικό του αποτύπωμα (και αν δεν είχε αποχωρήσει από το «Rogue One: A Star Wars Story», τη μουσική της οποίας ανέλαβε ο Μάικλ Τζιακίνο, θα ήταν πέντε).

ΣΕΡΙ ΤΑΙΝΙΩΝ. Η «Φάλτσα σοπράνο» με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, που προβλήθηκε το καλοκαίρι, το «Μόνος στο Βερολίνο» που προβάλλεται τώρα στην Ελλάδα και το «Αμερικανικό ειδύλλιο» που θα δούμε τον Δεκέμβριο. Σήμερα αρχίζει και η προβολή της ταινίας «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς» του Ντέρεκ Σιάνφρανς με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ και Ρέιτσελ Βάις. Εδώ υπάρχει μια μικρή ιστορία που δείχνει την τελειομανία του Ντεσπλά: η Ιζαμπέλ (Αλίσια Βικάντερ) είναι ερασιτέχνις πιανίστα. Ο ιδιοσυγκρασιακός συνθέτης δεν το προσπέρασε: έγραψε ένα κομμάτι για εκείνη που θα μπορούσε να το αποδώσει η ίδια στο πιάνο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στο ντουμπλάρισμα.