Λυπάμαι, αλλά πριν ξεκινήσουμε τη νέα εικονομαχία (στην οποία ασφαλώς προτίθεμαι να μετάσχω…), θα ήθελα να λύσουμε μερικές εύλογες απορίες.

Απορία πρώτη. Ο Ιερώνυμος έβγαλε τον Φίλη από την κυβέρνηση; Οχι. Τον έβγαλε ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος, αν δεν απατώμαι, δηλώνει αριστερός, όχι μητροπολίτης.

Απορία δεύτερη. Ο Ιερώνυμος απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση; Οχι. Απείλησε ο Καμμένος. Ο οποίος, αν δεν απατώμαι, είναι εταίρος της κυβέρνησης, χάρη σε αυτόν υπάρχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση κι εκείνος μπορεί να τη ρίξει όποτε θέλει.

Απορία τρίτη. Ο Ιερώνυμος υπέγραψε «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» του Φίλη; Οχι. Διότι αν θεωρείται συμβόλαιο θανάτου ότι τον είπε «προβληματικό», τότε η «Αυγή» του Φίλη, που έχει βρίσει χυδαία και σκαιά ό,τι περπατάει, πετάει και κολυμπάει σε αυτόν τον τόπο, μηδέ του Αρχιεπισκόπου εξαιρουμένου, τι συμβόλαιο εκτελεί; Γενοκτονίας;

Αυτά για να εξηγούμαστε. Τις κυβερνήσεις τις φτιάχνουν οι Πρωθυπουργοί και τις ρίχνουν οι βουλευτές. Κι αυτοί έχουν την ευθύνη τους. Οχι οι Αρχιεπίσκοποι.

Οσο για τα «συμβόλαια θανάτου», απορώ που απορούν. Οταν πολιτεύεσαι με όρους μαφίας, τέτοιους θα βρεις μπροστά σου. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα φούμαρα, η κυβέρνηση έχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Βουλιάζει. Καταρρέει σε όλες τις δημοσκοπήσεις κι όπου στήνεται κάλπη.

Οι ίδιοι κι οι δικοί τους καμαρώνουν ότι«χάνουμε εμείς, δεν κερδίζουν οι άλλοι». Είναι η ίδια ηλίθια παρηγοριά όλων των κυβερνήσεων που τελικά καταποντίστηκαν στις εκλογές.

Αν καταρρέουν, όμως, δεν φταίνε ούτε οι παπάδες ούτε οι τηλεοράσεις ούτε ο Μητσοτάκης ούτε η διαπλοκή ούτε ο Σόιμπλε ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας ούτε το «βαθύ κράτος» –καινούργια παπάρα αυτό…

Φταίει το κακό τους το κεφάλι. Το οποίο δεν διορθώνεται ούτε με ανασχηματισμούς ούτε με μαγκιές. Διορθώνεται με εκλογές.

Αντί να ψάχνουν λοιπόν υπαίτιους για την αποτυχία τους στην οδό Αγίας Φιλοθέης, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στον Παππά, στον Κατρούγκαλο, στον Καμμένο, στον Πολάκη, στον Κουρουμπλή, στη Θεανώ και φυσικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό που τους επέλεξε και τους διευθύνει. Εκεί να δεις αποτυχίες με ονοματεπώνυμο.

Διότι ως γνωστόν:

– Το σφάλμα, αγαπητέ Βρούτε, δεν είναι στα άστρα μας αλλά στον εαυτό μας!

Κι αυτό δεν το λέει ούτε ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ούτε ο Ιερώνυμος ο Συριζομάχος.

Το λέει ο Κάσιος στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σέξπηρ.

[Σέξπηρ, Καρανίκα… Καμία σχέση με το «σεξ»!]