Ο πρώτος χαρακτήρας που δολοφονήθηκε, έγραψε κάποιος στο Διαδίκτυο, ήταν ο Τζέι Αρ της τηλεοπτικής σειράς «Ντάλας». Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος από τη θέση του θύματος, είναι ο Νίκος Φίλης. Αλλά αν η χρονική απόσταση χωρίζει τους δύο νεκρούς, τους ενώνει ένα κοινό ερώτημα. Το ερώτημα τότε σερνόταν επί ολόκληρες εβδομάδες και ήταν ποιος σκότωσε τον Τζέι Αρ. Αραγε, ποιος σκότωσε τον Νίκο Φίλη;
Η μία ανάγνωση είναι η ηρωική. Και λέει ότι τον Νίκο Φίλη τον σκότωσε πολιτικά κάποιο «βαθύ κράτος», ένας υπερσυντηρητικός εσμός που δεν ανέχτηκε την αριστερή πολιτική του πρώην υπουργού Παιδείας. Η σφαίρα υποτίθεται ότι έφυγε από το όπλο που κρατούσε ο Ιερώνυμος όταν, λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό, αφόρισε τον υπουργό ως «προβληματικό άνθρωπο». Να ποιος δολοφονεί, αντί να κηρύσσει τον λόγο της αγάπης: η Εκκλησία και ο επικεφαλής της που με την πράα φωνή του «εκτέλεσε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου», όπως κατήγγειλε το ίδιο το θύμα.
Αν δεν μιλάμε για κάποιο θεοκρατικό καθεστώς, για κάποιους αγιατολάδες των Βαλκανίων που εξαφανίζουν πολιτικούς αντιπάλους με τη βοήθεια της θρησκευτικής αστυνομίας, τότε αυτή η ανάγνωση εκτός από ηρωική είναι και πένθιμη. Για τον ίδιο τον Νίκο Φίλη ασφαλώς. Αλλά και για εκείνους που είδαν στο πρόσωπο του δολοφόνου έναν ιεράρχη και όχι έναν Πρωθυπουργό. Είναι πένθιμη και για τον Αλέξη Τσίπρα στο μέτρο που τις κυβερνήσεις δεν τις φτιάχνουν γενειοφόροι με ράσα αλλά νέοι πολιτικοί. Οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, το μόνο με το οποίο συγκρούστηκαν τελικά είναι οι γραβάτες.