Ανώτατοι δικαστές Vs δικαστών. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου επεισοδίου στον χώρο της Δικαιοσύνης, που για άλλη μία φορά αγγίζει ευαίσθητες θεσμικές χορδές της λειτουργίας της και φέρνει στο προσκήνιο τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και καιρό στο πεδίο της Θέμιδος.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η κίνηση για τη σύσταση νέας δικαστικής Ενωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Πρωτοβουλία που η υπάρχουσα και μεγαλύτερη από άποψη μελών –περισσότερων από 3.000 –Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της «διασπαστική», καλώντας τους συναδέλφους τους να σταθούν επικριτικά απέναντι στον υπό διαμόρφωση συνδικαλιστικό φορέα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΘΑΝΟΥ. Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν μόλις τον προηγούμενο μήνα. Και η επιλογή του χρόνου κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται από δικαστικούς κύκλους.

Οσοι είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω τα της Δικαιοσύνης, λένε πως στην κίνηση αυτή φέρεται να έχει ρόλο και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την οποία είχαν τιμήσει επί χρόνια με την ψήφο τους τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η ίδρυσης νέας δικαστικής Ενωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την ΕΔΕ να πρωτοστατούν τώρα στη διάσπασή της» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δικαστές φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστικές πηγές συνδέουν αυτή τη διασπαστική κίνηση με την έντονη αντίδραση που εκδηλώθηκε από όλες τις δικαστικές Ενώσεις της χώρας μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δικαστές αποχωρούν από το Σώμα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Το ζήτημα που ετέθη είναι η αύξηση του ορίου κατά τρία χρόνια –να αποχωρούν δηλαδή στο 70ό έτος –κατά παρέκκλιση μάλιστα του Συντάγματος με απλή νομοθετική ρύθμιση.

Για το θέμα που ξεσήκωσε θύελλα από τον δικαστικό κόσμο, είχε ενημερώσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τους συναδέλφους της στο Εφετείο. Λίγες ημέρες αργότερα μιλώντας στο Πρωτοδικείο είχε αναδιπλωθεί διευκρινίζοντας ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά της, καθώς ουδέποτε εκείνη ζήτησε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνο ύστερα από συνταγματική αναθεώρηση. Δικαστικοί κύκλοι πάντως έλεγαν πως το θέμα τέθηκε ξανά σε πρόσφατη συζήτηση, όπου ακούστηκε η άποψη πως η αλλαγή του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών θα μπορούσε να γίνει με μεταβατικό νόμο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί και κόκκινη γραμμή για όλες τις δικαστικές Ενώσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕ. «Οι καταστατικοί σκοποί της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ενωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Μάλιστα τα μέλη της ΕΔΕ προκειμένου να δείξουν πως άλλοι είναι οι σκοποί της δημιουργίας της νέας Ενωσης, επισημαίνουν ότι «οι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ενωσης, καθώς επτά από τα 15 μέλη του ανήκουν σε αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του προεδρείου (Α’ αντιπρόεδρος, Β’ αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ενωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους, που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων, σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος».

Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο χώρο της Δικαιοσύνης η νέα κίνηση οι δικαστές ζητούν ευθέως «από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται». Και απευθυνόμενοι σε όσους αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα Ενωση, τους καλούν να «αναλογιστούν άλλη μία φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος».