Σε τροχιά εκλογών έχουν μπει για τα καλά οι μηχανικοί, οι οποίοι στις 20 Νοεμβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν προεδρείο στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας –που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Και όπως είναι φυσικό, στο κυνήγι της ψήφου δεν λείπουν τα μαχαιρώματα μεταξύ των εκλογικών αντιπάλων αλλά και η δημιουργία νέων συμμαχιών που αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες.

Το καλό με όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργείται είναι ότι συνήθως βγαίνουν ειδήσεις για την πορεία και τα έργα πρώην και μελλοντικών πρωταγωνιστών στο ΤΕΕ.

Για παράδειγμα, χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης δημοσιογράφων με τον σημερινό πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργο Στασινό έγινε αναφορά στα χρέη του ΤΕΕ.

Ο Στασινός υποστήριξε ότι παρέλαβε (φωτογραφίζοντας τον προκάτοχό του και σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη) χρέη 4 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία σήμερα, όπως είπε, είναι κατά 70% έως 80% διευθετημένα.

Ενα άλλο καλό των εκλογών είναι ότι στις προτάσεις που καταθέτουν οι υποψήφιοι (ασχέτως αν στη συνέχεια όταν αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό τις υλοποιούν ή όχι) φαίνεται ότι με πολλή θέληση και ελάχιστα χρήματα μπορεί να πάρει μπρος η οικοδομή, που για πολλούς θεωρείται η ατμομηχανή της οικονομίας.

Ενα τέτοιο μέτρο, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσε να είναι, όπως ειπώθηκε χθες, η εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς κατά το πρότυπο των ελεγκτών δόμησης. Και βέβαια, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η τάση (που δυστυχώς έχει την τιμητική της στην Ελλάδα) να μένουν μισά τα πράγματα.

Ετσι, για παράδειγμα, μάθαμε –ας είναι καλά οι εκλογές –πως για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ένα θέμα που αφορά τουλάχιστον 1.000.000 κόσμο, ενώ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από το 2014, ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές πράξεις με συνέπεια στην ουσία ο νόμος να είναι ανενεργός.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ένα μέτρο για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελάνης και το οποίο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Απλά πράγματα δηλαδή, που γίνονται δύσκολα ή μπαίνουν στη λήθη.

Ετσι και εγώ αναρωτιέμαι: μήπως όλα αυτά σκόπιμα καθυστερούν ή δεν γίνονται; Αλλά τι ρωτάω. Την απάντηση την ξέρω. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…