Ο πλανήτης προσπαθεί να κατανοήσει εκείνο που μέχρι πριν από δύο μέρες φαινόταν αδιανόητο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας 70χρονος επιχειρηματίας που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την πολιτική, έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες, έχει καθυβρίσει –μεταξύ άλλων –ανάπηρους και Λατινοαμερικάνους, έχει παρουσιάσει το δικό του ριάλιτι σόου και έχει πληρώσει ελάχιστους φόρους, εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πρόεδρος ο υποψήφιος που δεν συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, καθώς η Κλίντον φέρεται να προηγείται κατά 163.641 ψήφους. Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων η Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 47,7% έναντι 47,5% του Τραμπ. Το περίπλοκο όμως εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ δίνει τους περισσότερους εκλέκτορες στον νεοϋορκέζο μεγιστάνα. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κερδίσει τη λαϊκή ψήφο από το 1998.

Εκμεταλλευόμενος το κύμα της οργής των αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον του πολιτικού κατεστημένου ο Τραμπ κατήγαγε μια εντυπωσιακή νίκη εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, εμποδίζοντας τη δεύτερη προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πρόεδρός μας» είπε στη φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία της χθες η Δημοκρατική υποψήφια. «Του οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε με ανοιχτό μυαλό και να του δώσουμε την ευκαιρία να κυβερνήσει», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η ήττα της είναι «οδυνηρή και θα είναι για πολύ καιρό».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διεξήγαγε μια από τις λιγότερο «πολιτικά ορθές» προεκλογικές εκστρατείες στη σύγχρονη Ιστορία και ήρθε για τον λόγο αυτόν πολλές φορές σε σύγκρουση με το κόμμα του. Ηταν μια εκστρατεία προβολής του εαυτού του: ξόδεψε περισσότερα χρήματα για να φτιάξει καπελάκια που έγραφαν «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη» παρά για να παραγγείλει δημοσκοπήσεις. Στα γραφεία της εκστρατείας του υπήρχαν περισσότερα ομοιώματα και πλακάτ με το πρόσωπό του παρά εθελοντές. Και έτσι κατάφερε να κερδίσει, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ του ασκούσε καθημερινά έντονη κριτική. Οπως ανέφερε η Μορίν Ντάουντ στους «New York Times»: «Ο Τραμπ ήταν σαν τον Ρασπούτιν, κάθε λίγο και λιγάκι έλεγαν πως είναι νεκρός, όμως εκείνος συνέχιζε. Με αυτή τη λαϊκιστική εξέγερση πολύς κόσμος αντέδρασε στην Ουάσιγκτον βλέποντας στο πρόσωπο της Κλίντον όλα όσα αντιπαθούν στην κυβερνητική παρεμβατικότητα».

Ο Τραμπ εμφανίσθηκε ενωτικός στη νικητήρια ομιλία του και όλοι τώρα αναζητούν σημάδια για τον αβέβαιο δρόμο στον οποίο προτίθεται να βάλει την Αμερική. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που του είχε επιτεθεί σφοδρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μιλώντας χθες στον κήπο του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «όλοι επιθυμούμε την επιτυχία του Τραμπ στο να ενώσει και να ηγηθεί της χώρας». Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα κάνουν ό,τι χρειασθεί για μια επιτυχημένη μεταβίβαση της εξουσίας. Λίγο μετά όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Ομπάμα ανησυχεί για την πιθανή κατάργηση από πλευράς Τραμπ των μεταρρυθμίσεων στην υγεία και της συμφωνίας με το Ιράν, μεταξύ άλλων.

Οπως έγινε γνωστό σήμερα ο 70χρονος Τραμπ –ο γηραιότερος πρωτοεκλεγμένος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ –θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο για κάποιες πρώτες συζητήσεις με το επιτελείο του Ομπάμα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, πάντως, δεν άργησε να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει. Μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον «με την πρώτη ευκαιρία».