Από την Κίνα και την Ιαπωνία έως τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ευρώπη σύσσωμος ο πλανήτης παρακολούθησε ίσως με το μεγαλύτερο στα παγκόσμια χρονικά ενδιαφέρον τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Κίνα. Αρκετά προτού αρχίζει να διαφαίνεται η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν με κάθε τρόπο την προτίμηση του Πεκίνου στο πρόσωπό του. Όπως και η Ρωσία, η Κίνα προτιμά στον Λευκό Οίκο έναν Τραμπ που δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να βρεθεί απέναντι σε μία ισχυρή εξωτερική πολιτική του Πεκίνου, κυρίως στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της νίκης Τραμπ η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον νέο αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Πρόσθεσε δε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον προβλέψιμη, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

«Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Είναι διαφορετικό από αυτό που ήθελαν οι περισσότεροι στη Γερμανία. Ασφαλώς όμως θα πρέπει να το δεχτούμε», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε επικριτικές εκφράσεις για την Ευρώπη και τη Γερμανία», είπε.

«Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος των Φιλελευθέρων του Βελγίου Γκι Βερχόφστατ, σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών. «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον Τραμπ ως αξιόπιστο σύμμαχο. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ενωμένη», προσθέτει ο Γκι Βερχόφστατ στο twitter.

Σχεδόν πανηγυρικό ήταν επίσης το κλίμα και στο στρατόπεδο της Ακροδεξιάς της Γαλλίας. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό». Κάνοντας σημαία το «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας, η Λεπέν και το επιτελείο της πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον αντιπρόεδρο του κόμματός της Λουί Αλιό να γράφει χαρακτηριστικά «κ….δάχτυλο σε μία αλαζονική ελίτ».

Προβληματισμένος πλην όμως συγκρατημένος εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. «Εάν ο Τραμπ είναι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος, η Γαλλία θα συνεχίζει να εργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερό επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία.

Με σαφώς μεγαλύτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Ως ένα «τεράστιο σοκ» χαρακτήρισε τις εξελίξεις η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό και θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με τη μέχρι τώρα παράδοση ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Παραλληλισμούς της νίκης Τραμπ με εκείνης του Μπερλουσκόνι, το 1994, επιχειρούνται την ίδια ώρα στην Ιταλία. Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Άλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, δεδομένου ότι και οι δυο βασίστηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μη θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής» για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο Ρέντσι ήταν ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης της Αυστρίας.

Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στη χώρα του και στο εξωτερικό, στη διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, και αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε προεκλογικά μιλήσει ανοιχτά για τον «επικίνδυνο Τραμπ».

Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».

Μάρτιν Σουλτς δήλωσε παράλληλα απογοητευμένος «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρητον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. “Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή”, είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O Ορμπαν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι “ζωτικής σημασίας” για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι “φονικά”.

Ο Ορμπαν ήταν συνεπώς ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Κατά το παρελθόν, ο Ορμπαν εκνεύρισε τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική του, πολύ πρόσφατα με τη σκληρή του στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαφωνώντας με τα σχέδια της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και υψώνοντας τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ουγγαρίας.

“Η μεταναστευτική και η εξωτερική πολιτική που υποστηρίζει ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι καλή για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία”, είχε δηλώσει ο Ορμπαν τον Ιούλιο.