Εξι ώρες χρειάστηκαν για να ξεπεραστεί το πρώτο σοκ και να βγει η Ανγκελα Μέρκελ στα μικρόφωνα με την επίσημη αντίδραση του Βερολίνου για τις αμερικανικές εκλογές. Η καγκελάριος της Γερμανίας προσέφερε τη συνέχιση της «στενής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, θέτοντας όμως στον Ντόναλντ Τραμπ μία βασική προϋπόθεση: την τήρηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών από τον μελλοντικό ένοικο του Λευκού Οίκου. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι συνδεδεμένες με τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού του δικαίου και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το γένος, τη σεξουαλική προτίμηση και την πολιτική τοποθέτηση» είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ «είναι και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μεγάλων προκλήσεων. Υπενθύμισε όμως ταυτόχρονα στον Τραμπ ότι «εκείνος που κυβερνά αυτή τη μεγάλη χώρα με την τεράστια οικονομική ισχύ, στρατιωτική δύναμη, πολιτισμική ακτινοβολία» φέρει ευθύνη αισθητή σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Καμία επαφή. Η Μέρκελ θέλει διακαώς τις ΗΠΑ ως αντίβαρο απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, την Κίνα, στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, ζωτικής σημασίας για την εξαγωγική γερμανική οικονομία. Αλλά με τον Τραμπ –πέραν όλων των άλλων –δεν υπάρχει καμία επαφή, ούτε με τον ίδιο, ούτε με το επιτελείο του. Και στο Βερολίνο δεν έχουν ιδέα τι θα πράξει ως πρόεδρος, καταφεύγουν στα ευχολόγια. «Δεν ξέρω πώς θα κυβερνήσει. Ελπίζω να μην προκύψουν μεγαλύτερες εκτροπές στη διεθνή σκηνή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Υπάρχουν «πολλά καυτά ερωτήματα ανοιχτά» για τα οποία η γερμανική διπλωματία θέλει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον. Ο Σταϊνμάγερ ξέρει ότι «τίποτα δεν θα είναι ευκολότερο, πολλά θα γίνουν δυσκολότερα». Κόντρα στο φλερτ του Τραμπ με τον Πούτιν, το Βερολίνο, με τη βοήθεια του Παρισιού, θα εμμείνει στη σημερινή γραμμή στο Ουκρανικό. Για την υπουργό Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για «τομή σε σχέση με όσα γνωρίζαμε για τις ΗΠΑ, τομή για τη σχέση με τη Ρωσία» εκτίμησε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ, η Ευρώπη πρέπει τώρα να ενωθεί.

Η απειλή. Η εκλογή Τραμπ εισπράττεται στη Γερμανία και ως εσωτερική απειλή. «Ο Τραμπ είναι πρωτοπόρος μιας νέας αυταρχικής σοβινιστικής Διεθνούς» που θέλει επιστροφή στις «παλιές κακές εποχές» είπε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στη «Διεθνή» αυτή ανήκει το εθνικολαϊκιστικό ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) που πανηγύρισε την εκλογή του Τραμπ.