Ως ένα από τα «πιο δυνατά» τρίμηνα των τελευταίων ετών, χαρακτηρίζει ο Όμιλος ΟΤΕ αυτό του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2016, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας στα 997,9 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στην σημαντική αύξηση στα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας.

«Η επίδοση αυτή αποτελεί την καλύτερη της δεκαετίας για τον Όμιλο», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ για το τρίτο τρίμηνο 2016.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε 357 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,0%, με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 35,8%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου σε προσαρμοσμένη βάση, εξαιρουμένων των εφάπαξ χρεώσεων, αυξήθηκαν κατά 11,2% φτάνοντας τα 74,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, οι επενδύσεις στο διάστημα αυτό (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016), αυξήθηκαν κατά 29,7% και ανήλθαν σε 183,7 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2016 ανήλθαν σε 175,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 30,5% από το εννεάμηνο του 2015, «κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων».

Παράλληλα, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 0,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 27,2% σε σχέση με πέρσι.

Στην Ελλάδα και στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής αυξήθηκαν κατά 30.000, φθάνοντας συνολικά τους 1.605.000. Οι πελάτες VDSL αυξήθηκαν κατά 14.000 στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, το 12,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες VDSL.

Ισχυρή ανάπτυξη για άλλο ένα τρίμηνο, παρουσίασαν και οι υπηρεσίες τηλεόρασης, καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση, με τους συνδρομητές ΟΤΕ ΤV στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 να ανέρχονται σε 478.000.

Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία , η συνδρομητική βάση αυξήθηκε κατά 3,2% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τους 7,7 εκατ. πελάτες. Όπως αναφέρει ο Ομιλος ΟΤΕ, η επέκταση των δικτύων 4G και 4G+ συνεχίστηκε, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ανέρχεται σε 90% και 72%, αντίστοιχα, ενώ η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 81% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς περίπου το 56% της πελατειακής βάσης είναι χρήστες smartphones.

Σε ότι αφορά την πορεία του Ομίλου εκτός Ελλάδος, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία ήταν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, «κυρίως λόγω της επιτυχημένης διάθεσης συνδυαστικών πακέτων σταθερής-κινητής τηλεφωνίας και των υψηλότερων εσόδων χονδρικής». Στην κινητή, η πελατειακή βάση μειώθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε 5,5 εκατ. Η Telekom Albania κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας, με την πελατειακή της βάση να διαμορφώνεται σε 1,9 εκατ. στο τέλος του γ’ τριμήνου.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε πως πρόκειται «για ένα από τα πιο δυνατά μας τρίμηνα των τελευταίων ετών». Και πρόσθεσε: « Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η επίδοσή μας στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, όπου η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής συνεχίζεται δυναμικά, κυρίως χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην κινητή Ελλάδας, τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, λόγω ευνοϊκής βάσης σύγκρισης, αλλά και λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη σταθερή Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας EBITDA Ομίλου».