Επειτα από μία εβδομάδα συγκρούσεων, μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, το μέτωπο παραμένει ανοιχτό και δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων και ανατροπών στη διοίκηση της Τράπεζας. Χθες το πρωί, το ΔΣ της Εθνικής συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα, επιλέγοντας με πλειοψηφία 12-1 ως πρόεδρο τον Τάκη Θωμόπουλο. Επέμεινε δηλαδή το ΔΣ στην αρχική του απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, διευρύνοντας μάλιστα την πλειοψηφία υπέρ Θωμόπουλου.

Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο εκπρόσωπος του οποίου είχε μειοψηφήσει στο ΔΣ της Εθνικής δεν υπέστειλε τη σημαία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα προειδοποίησε ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του ΔΣ της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική». Επισημαίνει, δηλαδή, εμμέσως το Ταμείο ότι η επιλογή Θωμόπουλου διαταράσσει τη συνεργασία του με την Τράπεζα.

Σύμφωνα με πηγή, κοντά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την τοποθέτησή του αυτή το Ταμείο αφήνει ένα χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, χωρίς να προχωρεί άμεσα σε δραστικά μέτρα, όπως θα ήταν η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Το Ταμείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφεύγει να προκαλέσει αστάθεια, αλλά δεν μπορεί και να αποδεχθεί ως τετελεσμένες τις αποφάσεις που ελήφθησαν κόντρα στη βούλησή του ως βασικού μετόχου.

Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται σταθερά η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, παρότι αρχικώς η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο ΤΧΣ δεν στήριξε την εισήγησή του υπέρ της υποψηφιότητας του Δημήτρη Τσιτσιράγκου. Στη συνέχεια όμως, όταν το ΔΣ της Εθνικής ψήφισε κόντρα στην απόφαση του ΤΧΣ, στο οικονομικό επιτελείο τάχθηκαν με την άποψη ότι ο βασικός μέτοχος πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει τα δικαιώματά του και στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών φέρεται να συντάχθηκε με την πλειοψηφούσα γραμμή στο ΤΧΣ κατά της επιλογής Θωμόπουλου και του Φραγκιαδάκη που την υποστήριξε.

Σε περίπτωση σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το Ταμείο, διαθέτοντας το 40% των ψήφων, θα μπορέσει να ανατρέψει την απόφαση υπέρ Θωμόπουλου. Θα προκαλέσει όμως μεγάλη αναστάτωση, σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα καλείται να περάσει σε φάση ανασυγκρότησης και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, με πρώτο τη μείωση των κόκκινων δανείων. Προς το παρόν, πάντως, η Εθνική έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Θωμόπουλο, ενώ παραμένει στη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Σε ανακοίνωση της Τράπεζας, μετά το χθεσινό ΔΣ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΔΣ Τάκης Θωμόπουλος τόνισε, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΔΣ, πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της Τράπεζας και σημείωσε με νόημα ότι αυτό θα γίνει «με απόλυτη συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ».

Αντίστοιχα, ο Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η Τράπεζα «αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου, θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ταμείο, στο πλαίσιο των αρχών που εκπορεύονται από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».