Επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναμένεται να αναγορευτεί το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος.

Ο Ιερώνυμος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών, εργάστηκε και ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά έχει τελειώσει και τη Θεολογική της Αθήνας. Μάλιστα στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού περιεχομένου. Ετσι, τα Τμήματα Ποιμαντικής και Θεολογίας του ΑΠΘ αποφάσισαν να τιμήσουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προσφορά του στον τομέα της θεολογίας, αλλά και διότι είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους ιεράρχες.

Στην Ιεραρχία υπάρχουν και άλλοι μητροπολίτες με πτυχία, μάστερ ακόμα και διδακτορικά, σε αντικείμενα σπουδών μάλιστα που δεν είναι πάντα σχετικά με την Εκκλησία και τη Θεολογία. Οι συγκεκριμένοι είναι λίγοι –υπολογίζονται στους 22 σε σύνολο 80 –διότι η συντριπτική πλειονότητα των επισκόπων είναι απόφοιτοι Θεολογικών Σχολών. Το ψηφιδωτό της Ιεραρχίας περιλαμβάνει πολιτικούς επιστήμονες, δικηγόρους, δασκάλους, φιλολόγους. Πρόκειται για επισκόπους που ήθελαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και αρκετοί από αυτούς θεωρούνται τα πιο ανοιχτά μυαλά της Εκκλησίας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ. Ο Ιερώνυμος που αναγορεύεται σήμερα επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογίας έχει εκδηλώσει στο παρελθόν την αφοσίωσή του στις επιστήμες της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Αρχαιολογίας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας, στο Ρέγκενσμπουργκ και στο Μόναχο της Γερμανίας και εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον φημισμένο αρχιτέκτονα Ορλάνδο. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται τον Ιερώνυμο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν μόλις είχε γίνει μητροπολίτης, να κάνει εξορμήσεις με τον αγαπημένο του σκαραβαίο σε βουνά και λαγκάδια της Βοιωτίας για να καταγράψει εγκαταλειμμένα μοναστήρια και μισογκρεμισμένα ξωκκλήσια. Κατάφερε να αναστηλώσει έξι μονές και να πραγματοποιήσει έργα συντήρησης στα 23 μοναστήρια του νομού. Η λατρεία του για την αρχαιολογία και τα εκκλησιαστικά μνημεία τον ώθησε επίσης στη συγγραφή και το βιβλίο του «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας» βραβεύτηκε το 1970 από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος τόμος του έργου του «Χριστιανική Βοιωτία» με το οδοιπορικό του στα μοναστήρια της περιοχής.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΤ ΣΤΟ ΦΡΙΒΟΥΡΓΟ. Σε αυτή τη διαφορετική 22άδα των ιεραρχών ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είναι μία κατηγορία μόνος του στην Εκκλησία της Ελλάδος. Εχει πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο, μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στη Μηχανολογία και τη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ. Επιπλέον, σπούδασε την επιστήμη της Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, από την οποία έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology.

Η Ιεραρχία διαθέτει και τρεις πολιτικούς επιστήμονες. Ο 41χρονος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού, έχει μεταπτυχιακό στην Ορθόδοξη Θεολογία από το φημισμένο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Φριβούργου της Ελβετίας, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες του Διεθνούς Εμπορίου (WTC) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Ηταν επιλογή μου να σπουδάσω και πολιτικές επιστήμες. Ηταν η περίοδος που έκανα μεταπτυχιακά στη Θεολογία, είχα τον χρόνο και σκέφτηκα να ασχοληθώ και με αυτό τον τομέα» αναφέρει. Στην ερώτηση αν το διδακτορικό στο αντικείμενο των πολιτικών επιστημών τον βοήθησε στη μετέπειτα πορεία του στην Εκκλησία, απαντά πως «οτιδήποτε έχει σχέση με τη γνώση πάντα βοηθάει. Διευρύνει τους ορίζοντές σου. Ωστόσο το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι τα έργα και όχι τα λόγια». Μάλιστα έχει βάλει στόχο για ακόμη ένα διδακτορικό στη Θεολογία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών είναι ο 63χρονος μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Ως είθισται στην Εκκλησία, διαθέτει και πτυχίο Θεολογίας, αλλά το δεύτερο πτυχίο «ενίσχυσε σημαντικά τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου» λέει. Η πολιτική επιστήμη και η διπλωματία τού άρεσαν ως διαδικασίες και πεδία εμβάθυνσης των γνώσεών του και έτσι τα ακολούθησε. «Σίγουρα αυτό το πτυχίο από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής με έχει βοηθήσει στον τομέα της Διοίκησης στην Επισκοπή. Αλλωστε, διοικώ μια μητρόπολη νησιωτική» αναφέρει. Το πιο καλό «πτυχίο» πάντως, συμπληρώνει, «είναι αυτό που πήρα από τη θητεία μου στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου δίπλα σε αρχιγραμματείς. Με δίδαξε πολλά».

«Νομικάριοι» και φιλόλογοι

Οκτώ μητροπολίτες είναι απόφοιτοι Νομικών Σχολών. Ανάμεσα στους «νομικάριους» είναι ο 53χρονος μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος. Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών έχει ασκήσει (1988-1990) τη δικηγορία στην Αθήνα, στις Νομικές Υπηρεσίες Διοικήσεως του Κράτους. Νομικές σπουδές έχουν κάνει επίσης ο γνωστός για τις υπερσυντηρητικές απόψεις του μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, με άδεια ασκήσεως δικηγορίας και μακρά θητεία στα Συνοδικά Δικαστήρια. Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο είναι ο μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος. Τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει τελειώσει επίσης ο 65χρονος μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος είναι μάλιστα διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου. Μεγάλη μερίδα επισκόπων της Εκκλησίας διαθέτουν μάστερ ή ντοκτορά στον τομέα της Θεολογίας. Ανάμεσά τους είναι ο 55χρονος μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής του Καποδιστριακού, δρ Θεολογίας με μετεκπαίδευση σε Ρώμη και Στρασβούργο.