«Πρόσω ολοταχώς» από τον Πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση, εντός του Δεκεμβρίου, της δεύτερης αξιολόγησης και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε αμέσως μετά, «από την αρχή του έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων».

Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας χθες κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Σημίτης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού χώρου, τους οποίους υποδέχονταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης.

«Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός ζητώντας από τους δανειστές να αλλάξουν στάση και να βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης και τα μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Βέβαια, το ακροατήριο των ελλήνων εφοπλιστών έχει μεγάλη πείρα από φουρτούνες και συννεφιασμένους ορίζοντες και γνωρίζει καλά ότι όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό, καμία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2018 και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες της ελληνικής ναυτιλίας η οποία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται. Πράγματι τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά τα πλοία που ελέγχονται από τους Ελληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου!