Η έκτη προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στις τρεις το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΔ για το ΕΣΡ, σχολίασε δηκτικά: «Αν και “απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ”, υιοθετούν ουσιαστικά τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Οπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, η Συμπαράταξη με τη στάση της αναγκάζει τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε αναδίπλωση.

Ο Λοβέρδος βεβαίως ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τα στελέχη της ΝΔ πως «ενώ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις του κ. Παππά, δείχνουν εμπιστοσύνη στο alter ego του, τον κ. Τσίπρα. Αν δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και “βλέπουν” διαφορές Παππά – Τσίπρα».

Από τα πυρά του όμως δεν γλίτωσε ούτε η κυβέρνηση: «Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ. Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ. Ραντεβού στη Διάσκεψη Προέδρων».

Μπαλωμενάκης στη θέση Φάμελλου

Η καρέκλα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ έμεινε κενή μετά την υπουργοποίηση του Σωκράτη Φάμελλου που ανέλαβε αναπληρωτής του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ομοίως και αυτή του μέλους Νεκτάριου Σαντορινιού που αποχώρησε για ορκιστεί υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Γι’ αυτό και χθες σε συνεδρίαση της Επιτροπής εξελέγησαν το νέο προεδρείο και τα νέα μέλη. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει το ήδη μέλος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, προερχόμενος από το ΚΚΕ, έμπειρος δικηγόρος με ενεργό συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Τα δύο νέα μέλη της Επιτροπής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλέον ο πρώην δημοσιογράφος του «Ταχυδρόμου» του Βόλου Μάκης (Συμεών) Μπαλής, με χρόνια αυτοδιοικητική δράση στη Νέα Ιωνία και ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης Χάρης (Χαρίλαος) Τζαμακλής.

Πειραιώς κατά Φίλη –συγχαίρει Καμμένο

Ακόμα και στους «αφορισμούς» υπάρχει… ιεραρχία μέσα στην Εκκλησία. Ετσι, μετά την αποχώρηση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση, πρώτος –τη Δευτέρα –έσπευσε να επιτεθεί στην Αριστερά και τον κομμουνισμό ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Χθες ήταν η σειρά του δεύτερου τη τάξει στους «αφορισμούς», του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο Σεραφείμ με ανακοίνωση που δημοσίευσε και έχει τίτλο «Απάντηση στον θόρυβο για την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση» εκτοξεύει βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του πρώην υπουργού όσο και κατά της Αριστεράς και συγχαίρει τον Πάνο Καμμένο.

«Ο αγαπητός κ. Φίλης και οι ιδεολογικοί του συνοδοιπόροι δεν έχουν πάρει είδηση ότι δεν κυβερνά μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιβάλει το “μαρξιστικό –σοσιαλιστικό” του πρόγραμμα, αλλά συγκυβερνά με ένα κόμμα χωρίς το οποίο θα ήταν στην αντιπολίτευση και δεν θα είχε γίνει ποτέ κυβέρνηση, που εξέλεξε τους βουλευτές του και με πρόταγμα τη διατήρηση της ορθόδοξης χριστιανικής ιδιοπροσωπείας του λαού μας;» λέει ο μητροπολίτης Πειραιώς επιχειρώντας έτσι να εξηγήσει και τη στάση Καμμένου στο θέμα των Θρησκευτικών, την οποία χαρακτηρίζει καθοριστική. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «δεν αντιλαμβάνεται επομένως ο κ. Φίλης ότι με την πολιτική που άσκησε “ποδοπατούσε” το πρόταγμα του συγκυβερνώντος κόμματος και το οντολογικό θεμέλιο των ψηφοφόρων που το στήριξαν, χωρίς τις ψήφους των οποίων δεν θα είχε γίνει ποτέ υπουργός;».

Στο τέλος δε του κειμένου του ο Σεραφείμ απαντά σε δημοσιεύματα που τον κατατάσσουν στην πνευματική «Ακροδεξιά» λέγοντας πως ο ίδιος ήταν παρών και στην κατάληψη της Νομικής το 1973 και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, «ενώ οι όψιμοι επικριτές μου ή ήταν μειράκια ή ήταν απόντες».