Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε μια δήλωση που αναδεικνύει το δημοκρατικό δικαίωμα του αμερικανικού λαού να επιλέξει όποιον επιθυμεί για ένοικο του Λευκού Οίκου. «Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό» σχολίασε από τα Χανιά. Απέχει πολύ από ένα σχόλιο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως χαιρετισμός της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ντόρα Μπακογιάννη διαπιστώνει διάβρωση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ –ανατρέχοντας στο τηλεοπτικό «House of Cards» και στη σκοτεινή εικόνα που μεταφέρει για όσα διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον -, ενώ εστίασε στην άγνοια ή την αδιαφορία του νέου προέδρου για τα διεθνή ζητήματα.

Είναι μια εικόνα που στην Πειραιώς ευελπιστούν ότι θα αλλάξει και δεν θα ακολουθήσει μια περίοδος αμερικανικού απομονωτισμού. Σε κάθε περίπτωση, το βραχυκύκλωμα στη γαλάζια ηγεσία και συνακόλουθα στη ΝΔ από την εκλογή Τραμπ είναι προφανές και συνοδεύεται από την παραδοχή ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα –τουλάχιστον έως τη στιγμή που θα παρουσιάσει το δικό του πλάνο ο νέος πρόεδρος. Το γαλάζιο επιτελείο όπως και η ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη είχαν επενδύσει στην εκλογή της Χίλαρι Κλίντον, πρωτίστως λόγω Τραμπ. Με έναν άλλο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών ίσως να αμφιταλαντεύονταν, αφού υπήρχαν αρκετοί δίαυλοι ανοικτοί τόσο με την οικογένεια Μπους όσο και με μια πλειάδα μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Με δεδομένο ότι η σύνθεση στα δύο Σώματα, που επηρεάζει και την πολιτική του Λευκού Οίκου, δεν αλλοιώθηκε από τις προχθεσινές κάλπες, οι δίαυλοι αυτοί θα ενεργοποιηθούν. Σε αυτή τη φάση, όμως, στόχος δεν θα είναι να επηρεαστούν οι αποφάσεις, αλλά μια μεσολάβηση και μια προσέγγιση του επιτελείου Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας σημαντικός δίαυλος από τα παλιά, που βρίσκεται σε θέση ισχύος δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη γαλάζια ηγεσία –και δεν είναι άλλος από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Με το μούδιασμα των πρώτων ωρών, πάντως, στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία ότι ο κεντρικός μηχανισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν θα παραγκωνισθεί από τον Τραμπ, ούτε ο νέος πρόεδρος θα περιοριστεί σε μια πολιτική που τον θα απομακρύνει από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε έναν ρόλο καθοδηγητή των διεθνών εξελίξεων και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ. «Ο Τραμπ αργά ή γρήγορα θα μπει στο κοστούμι του παγκόσμιου ηγέτη» σχολίαζε χθες το βράδυ επιτελικό στέλεχος του κόμματος με πλήρη γνώση του σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο της διπλωματίας. Και στη βάση αυτή αποφαινόταν ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να διασυνδεθεί με πρόσωπα και καταστάσεις στο διεθνές στερέωμα, πολύ περισσότερο με χώρες που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα. Το μήνυμα είναι ότι ο Τραμπ μπορεί να αναζητήσει διαύλους στην Αθήνα πριν φθάσει η Αθήνα σε εκείνον –και σε μια τέτοια εξέλιξη το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα μας θα παίξει τον ρόλο του. Οπως, αντίστοιχα η ήττα Κλίντον θα έχει συνέπειες και στην επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου στην Αθήνα –στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι στην Ακρόπολη θα περπατήσει την προσεχή εβδομάδα ένας ανίσχυρος Ομπάμα.