Από αύριο ξεκινούν στο Χίλτον οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο τέλος της διαδρομής της δεύτερης αξιολόγησης περιμένει, εξάλλου, η κορυφαία απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους από την οποία θα εξαρτηθεί η επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η επιστροφή θεωρείται πλέον ως το πιθανότερο σενάριο.
Ολα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του έτους ή το πολύ στις αρχές του 2017 αφού σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με κυριότερη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο θα καταστήσουν απαγορευτική μια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ετσι, η διαπραγμάτευση που ξεκινά αύριο προγραμματίζεται κατ’ αρχάς να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, ώς τις 21 Νοεμβρίου. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Τόσο το EuroWorking Group όσο και το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί τότε θα υποβάλει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αν οι διαπραγματεύσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαριόλι του ESM και Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ δεν ολοκληρωθούν ώς τις 21 Νοεμβρίου (κάτι που θεωρείται πιθανό), δεν αποκλείεται να συνεχιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Τα αγκάθια και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παρότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να τελειώσει γρήγορα οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.
ΤΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Στα δημοσιονομικά θέματα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ., αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί. Κατά την κυβέρνηση, η υπεραπόδοση των εσόδων και κάποιες περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό, το οποίο προκύπτει βασικά από την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το τελευταίο εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι αυτά δεν είναι αρκετά και αναμένεται να θέσουν ζήτημα για νέα μέτρα. Νέα μέτρα, εξάλλου, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και η προοπτική επιστροφής του ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει καταστήσει σαφές πως πέρα από το χρέος, το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Τα εργασιακά είναι επίσης βασικό θέμα, καθώς οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ βάζουν στο τραπέζι μεταξύ άλλων αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού. Επίσης ψηλά στην ατζέντα των δανειστών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου Υπερταμείου.