Χρονοδιαγράμματα και ονόματα νέων ιδιωτικοποιήσεων ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βάζοντας στο τραπέζι ξανά το θέμα των ενεργειακών επιχειρήσεων.
Ζητούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», να τους ενημερώσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τη νέα λίστα των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2017, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορούν τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου –εννοώντας προφανώς το 17% της ΔΕΗ και το 65% της ΔΕΠΑ –καθώς και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα βασιστεί, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, ο στόχος των εσόδων για την επόμενη χρονιά, που τοποθετείται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Το άλλο θέμα που θα θέσουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί αφορά τη λειτουργία ώς το τέλος του έτους του νέου Υπερταμείου, ενώ σύμφωνα με κάποια πηγή θα ήθελαν ώς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει επιλεγεί το Διοικητικό του Συμβούλιο και ο διεθύνων σύμβουλος.
Το θέμα είναι πως οι πιστωτές δεν συνδέουν την προετοιμασία για την προκήρυξη των νέων διαγωνισμών με τη λειτουργία του νέου Υπερταμείου –όπως συχνά-πυκνά κάνει η κυβέρνηση –παρά αντιμετωπίζουν τα δύο θέματα ως διακριτά. Αυτό σημαίνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις του 2017 θα πρέπει μάλλον να δρομολογηθούν πριν από τις 5 Δεκεμβρίου.
Το αγκάθι. Τα παραπάνω έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπου το ΤΑΙΠΕΔ έχει μείνει «ακέφαλο» μετά την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα, δίχως να είναι σαφές πότε θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του.
Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο δεν αποκλείεται τα κάστανα από τη φωτιά να αναλάβουν προς το παρόν να βγάλουν οι «παλιοί» του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης και η εντεταλμένη σύμβουλος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Οχι μόνο θα πρέπει να τρέξουν στον ενάμιση μήνα που απομένει ώς το τέλος του έτους την ολοκλήρωση τουλάχιστον πέντε διαγωνιστικά κλεισμένων ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πετύχουν το φετινό στόχο των 2 δισ. ευρώ, αλλά και να δρομολογήσουν την προκήρυξη δύσκολων νέων. Είναι αυτονόητο ότι για ένα ΤΑΙΠΕΔ που θα λειτουργεί με λειψή διοίκηση (3 αντί για 5 μέλη) το έργο καθίσταται πιο δύσκολο.
Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. Το στοίχημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και του 65% της ΔΕΠΑ μόνο εύκολο δεν είναι, αφού η επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη βρίσκει πολλά και διαφορετικά ευήκοα ώτα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σημαίνει φυσικά ότι θα μπει άμεσα και πωλητήριο εφόσον οι δανειστές επιμείνουν να τρέξει η νέα γενιά των ιδιωτικοποιήσεων. Πρώτα το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων –κάτι για το οποίο οι θεσμοί πιέζουν καιρό αφού έπρεπε να είχε ήδη γίνει ώς και τον Σεπτέμβριο -, μετά εκείνοι θα εισηγηθούν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, που σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί δεν πρόκειται να πάρουν μπροστά πριν μπει το 2017. Ειδικά η περίπτωση της ΔΕΗ είναι τόσο μπερδεμένη, που αφενός πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στις αρχές του 2017, αφετέρου να μπουν κάπως σε τάξη τα οικονομικά της. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να αγοράσει ποσοστό της.
Τα ανοικτά μέτωπα. Η νέα πίεση έρχεται σε μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί ο φετινός στόχος για έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ, με πολλά μέτωπα ανοικτά. Από τη μεταβίβαση στους Γερμανούς των 14 αεροδρομίων (1,23 δισ. ευρώ), που τυπικά αναμένεται να κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου, και το κλείσιμο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ. ευρώ), που εκρεμμεί στο Ελεγκτικό, έως την ολοκλήρωση του ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. αντιστοιχούν στο Δημόσιο). Και από την ολοκλήρωση των μεγάλων ασθενών του προγράμματος, δηλαδή των ακινήτων της Αφάντου (42 εκατ. ευρώ), και της Κασσιόπης (23 εκατ. ευρώ) έως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καναδούς μεγαλομετόχους του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου και ενδεχομένως την πώληση του 5% του ΟΤΕ.