Ηταν το σωτήριον έτος 1999. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα επισκεπτόταν την Ελλάδα δύο μέρες μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Ηταν φορτισμένη εποχή, το ΝΑΤΟ είχε βομβαρδίσει τη Σερβία κι οι ανάδελφοι Ελληνες δεν έχαναν την ευκαιρία να δοξάζουν το καθεστώς Μιλόσεβιτς, να καταγγέλλουν τους φονιάδες των λαών που χτύπησαν την ομόδοξο, αντιστασιακή βαλκανική χώρα, ο ηγέτης της οποίας αργότερα πέθανε στη φυλακή, ενόσω δικαζόταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος Κλίντον αφίχθη στο Ελληνικό. Θα συναντούσε τον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ωστόσο σύσσωμη η ελληνική Αριστερά (αλλά και οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) ήταν εναντίον της έλευσής του. Στον Υμηττό και στον Λυκαβηττό (η Ακρόπολη ήταν ακόμα άβατον) οργανώσεις του ΚΚΕ είχαν αναρτήσει τεράστια πανό που κατήγγελλαν τον αμερικανό πρόεδρο ως killer, δολοφόνο. Στο Σύνταγμα είχε διοργανωθεί η συνήθης πολυσυλλεκτική διαδήλωση, στα πανό της οποίας δέσποζαν οι αγκυλωτοί σταυροί. Κατά τα ειωθότα, από τη συγκέντρωση αποσπάστηκαν οι συνήθεις κουκουλοφόροι με μολότοφ που άρχισαν να σπάνε βιτρίνες, να καίνε προθήκες καταστημάτων και να αμύνονται στα δακρυγόνα των ΜΑΤ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος ηγήθηκε λαϊκού δικαστηρίου κατά του Κλίντον. Εισαγγελέας ήταν ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, συμμετείχαν οι ηθοποιοί Ντενίζ Μπαλτσαβιά και Μαίρη Ραζή, αλλά στο τέλος ο εθνικός δικαστής έδειξε επιείκεια. Ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάστηκε μόνο σε 25ετή κάθειρξη, την οποία δεν εξέτισε –είχε άκρες στο περιβάλον Σημίτη. Αντίθετα, ο νεολαίος Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκε να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες των επεισοδίων, στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός πλέον, υποδέχεται τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Διαδηλώσεις θα οργανωθούν, αλλά από μερικούς παλιούς φίλους του Πρωθυπουργού και μερικά συνδικάτα –με πρωτοπορία τους συνδικαλιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς που εναρμονίζονται με τους Δήμους Καισαριανής και Πατρέων, οι οποίοι κηρύσσουν τον επισκέπτη μας ανεπιθύμητο. Ανησυχώ μόνο διότι δεν ξέρω αν έχει προετοιμαστεί ο εθνικός δικαστής.