Σχέδιο απόβασης στην Αθήνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με αμερικανούς πράκτορες για το διήμερο της επίσκεψης του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι απειλές και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο πλέον υψηλός παγκοσμίως στόχος σε πολλαπλά επίπεδα όπως είναι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνουν άλλο χαρακτήρα και διαβάθμιση στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία λαμβάνουν τη μορφή «στρατιωτικού τύπου». Ο προκλήσεις και οι απειλές δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό μέτωπο, αλλά ξεπερνούν τα σύνορα καθώς φθάνουν στη διεθνή τρομοκρατία προσδίδοντας διαφορετικές παραμέτρους ως προς το επίπεδο της επικινδυνότητας.

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. με τους ειδικευμένους σε θέματα ασφαλείας του προέδρου αμερικανούς πράκτορες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων όσο και στην ενίσχυσή τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κινητικότητα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου μεταφέρονται εξοπλισμός, προσωπικό ασφαλείας – πράκτορες ώστε να έχουν δική τους άποψη και να σχηματίσουν εικόνα από τις αυτοψίες των χώρων για τη θωράκισή τους. Μεταφέρονται ακόμα και οχήματα με ειδική θωράκιση καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις χώρες που επισκέπτεται χρησιμοποιεί μόνο αμερικανικά αυτοκίνητα.

«ΤΟ ΘΗΡΙΟ». Στον στόλο των οχημάτων με ειδική θωράκιση περιλαμβάνεται η προεδρική λιμουζίνα Cadillac Οne, γνωστή ως «το θηρίο». Η λιμουζίνα-άρμα μάχης διαθέτει τόσο υψηλή θωράκιση ώστε να μπορεί να προστατευθεί ακόμα και από επιθέσεις με ρουκέτα. Κατά τις μετακινήσεις του προέδρου προβλέπονται μέτρα «αποστείρωσης» με μπλοκάρισμα περιοχών και «πάγωμα» της κυκλοφορίας τουλάχιστον για μισή ώρα. Στη νεκρή ζώνη στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με εκπαιδευμένους σκύλους-ανιχνευτές θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους χώρους. Στις ταράτσες θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, ενώ θα παραλύουν οι επικοινωνίες. Επιπλέον θα υπάρχουν διαδρομές «παραλλαγής» ώστε να είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό το ακριβές δρομολόγιο του προέδρου.

Σε συναντήσεις στελεχών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η προσπάθεια μείωσης του χρόνου παραμονής του προέδρου σε ανοιχτούς χώρους. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος την ημέρα της εκδήλωσης θα θυμίζει οχυρό, ενώ τα μέτρα θα είναι αυστηρά ακόμα και για όσους έχουν πρόσκληση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει «έλεγχος αεροδρομίου» και θα απαγορεύονται κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Πυρετώδεις προετοιμασίες τόσο για τους αστυνομικούς που θα κινητοποιηθούν όσο και για την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού κάνει η ΕΛ.ΑΣ. Στις μεταξύ τους συνομιλίες στον ασύρματο οι αστυνομικοί που θα μετέχουν στα μέτρα θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών Sepura και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα συνακρόασης από ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Στην ομπρέλα ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ θα κινητοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί, ενώ ο σχεδιασμός θα παγιωθεί σήμερα και οι δυνάμεις δεν αποκλείεται να ενισχυθούν.

Η πρόσφατη επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, στην πλέον φρουρούμενη περιοχή της Αθήνας, ανέδειξε κενά στην αλυσίδα των μέτρων ασφαλείας.