Επέλαση των ομάδων του NBA στη λίστα με τους συλλόγους που έχουν το μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος στον χώρο του αθλητισμού.

Στη σχετική έρευνα που αφορά 10.000 αθλητές από 333 ομάδες επτά αθλημάτων στα 17 πλουσιότερα πρωταθλήματα του κόσμου, έξι από τις δέκα πρώτες ομάδες της σχετικής λίστας προέρχονται από τον μαγικό κόσμου του επαγγελματικού μπάσκετ των ΗΠΑ. Τρεις εκπροσωπούν το ποδόσφαιρο και μία από το μπέιζμπολ. Στην αντίστοιχη περσινή λίστα οι οκτώ από τις δέκα ομάδες με το μεγαλύτερο μισθολόγιο προέρχονταν από το ποδόσφαιρο.

ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ. Η εντυπωσιακή άνοδος των ομάδων του NBA οφείλεται στην ενεργοποίηση της νέας τηλεοπτικής συμφωνίας η οποία θα αποφέρει στους συλλόγους τα επόμενα εννέα χρόνια το ποσό των 24 δισ. δολαρίων! Η ομάδα με το μεγαλύτερο pay roll στον κόσμο είναι η πρωταθλήτρια του NBA Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπου οι αθλητές αμείβονται με 7,6 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο. Ακολουθεί η ομάδα μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Γιάνκις με 6,75 εκατ., ενώ τρίτη είναι άλλη μία ομάδα από το NBA , η Λος Αντζελες Κλίπερς, η οποία αμείβει τους αθλητές της με 6,72 εκατ. κατά μέσον όρο ετησίως.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με το υψηλότερο pay roll στον κόσμο είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η απόκτηση των Πολ Πογκμπά και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εκτόξευσε το ετήσιο μισθολογικό της κόστος των Κόκκινων Διαβόλων στα 6,7 εκατ. ευρώ ανά παίκτη, ετησίως, χωρίς ωστόσο αυτός ο πακτωλός χρημάτων να αποτυπώνεται και στον βαθμολογικό πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα των Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες είναι πέμπτη στη σχετική λίστα και δεύτερη μεταξύ των ποδοσφαιρικών συλλόγων (6,55 εκατ. αμοιβή κάθε παίκτη κατά μ.ό.). Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Μάντσεστερ Σίτι (6,30 εκατ.).

Η ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ. Πέρυσι πέντε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονταν στο top 20, ενώ φέτος μόνο οι δύο εκπρόσωποι του Μάντσεστερ. Η επόμενη αγγλική ομάδα, η Τσέλσι, βρίσκεται στην 34η θέση και η Αρσεναλ στην 47η. Από τα αξιοσημείωτα της έκθεσης που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, η συντριβή της Παρί Σεν Ζερμέν από την 1η στην 35η θέση και της Ρεάλ Μαδρίτης από την 2η στη 19η θέση. Η υποχώρηση των εκπροσώπων του ποδοσφαίρου οφείλεται στην εκτόξευση των αμοιβών των παικτών στους συλλόγους της Βόρειας Αμερικής –κυρίως του μαγικού κόσμου του NBA κατά περίπου 1,85 εκατ. ευρώ λόγω της νέας συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και στην ισοτιμία δολαρίου/στερλίνας.

Φυσικά το NBA είναι το πρωτάθλημα με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες. Οι 449 παίκτες που βρίσκονται στα ρόστερ 30 ομάδων λαμβάνουν ετησίως κατά μέσο όρο 5,57 εκατ. ευρώ. Η Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται στην τέταρτη θέση του σχετικού πίνακα και στην πρώτη μεταξύ των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων του κόσμου. Κάθε ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο κορυφαίο αγγλικό πρωτάθλημα κερδίζει τα μισά απ’ όσα οι επαγγελματίες παίκτες του NBA — 2,83 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη Λα Λίγκα οι παίκτες κερδίζουν 1,438 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το ιταλικό πρωτάθλημα με 1,28 εκατ., η Μπουντεσλίγκα με 1,2 εκατ., η Λιγκ 1 με 845.000 ευρώ και η κινεζική Σούπερ Λιγκ με 680.000 ευρώ.

ΚΛΑΣΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι εξακολουθούν να είναι οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι άσοι (συμβόλαια ομάδων) με ετήσια έσοδα 22 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί κατά πόδας ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ με 21 εκατ. Στην πρώτη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται τρεις παίκτες από το κινεζικό πρωτάθλημα. Ο Βραζιλιάνος Χουλκ της Σαγκάης SIPG με 19 εκατ. ευρώ, ο Ιταλός Γκρατσιάνο Πελέ της Σανγκντόνγκ Λουνένγκ με 16,4 εκατ. και ο Αργεντινός Εζεκιέλ Λαβέτσι της Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν με 15,6 εκατ.