«Πολυάσχολη μέρα στη Νέα Υόρκη» έγραψε ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές. «Σύντομα θα λάβουμε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για τους ανθρώπους που θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση».

Σπανίως στην Ιστορία της αμερικανικής προεδρίας η δυνατότητα επιλογής ατόμων που θα καλύψουν τις βασικές θέσεις έχει τόσο σημαντικές επιπτώσεις στο ποιόν μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Αντίθετα με τους περισσότερους νεοεκλεγμένους προέδρους, ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να έχει πολιτική εμπειρία, σαφή πολιτική ατζέντα και κατάλογο με πολιτικές προτάσεις. Πίσω του έχει αφήσει ίχνη εμπρηστικών, συχνά αντιφατικών, δηλώσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από τη μετανάστευση και τις φυλετικές διακρίσεις έως την τρομοκρατία και τη γεωπολιτική.

Σε ένα τέτοιο χαοτικό περιβάλλον, το να υπηρετείς έναν πρόεδρο που αποτελεί ουσιαστικά tabula rasa, σημαίνει ότι εκείνοι που θα επιλεγούν για σημαντικές θέσεις όπως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομίας θα έχουν υπερβολική επιρροή. Η επιλογή τους θα συμβάλει στο να καθοριστεί αν η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι τόσο προκλητική όσο υπήρξε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προεκλογικά ή πραγματιστική, όπως συχνά εμφανίζεται να είναι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας πίσω από κλειστές πόρτες.

«Ενας νέος πρόεδρος είναι πραγματικά τρωτός και ανοιχτός σε κάθε είδους επιρροή από συμβούλους με ισχυρή θέληση» σχολιάζει ο Ρόμπερτ Ντάλεκ, ιστορικός της προεδρίας. «Οι διορισμοί του Τραμπ στις επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικοί επειδή θα δείξουν εάν θέλει πραγματικά να ενώσει τη χώρα ή εάν επιζητεί να υλοποιήσει τις ιδέες του».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να επιλέξει από μια ομάδα αφοσιωμένων βοηθών και υποστηρικτών, σύμφωνα με άτομο του περιβάλλοντός του. Την Παρασκευή τοποθέτησε τρία από τα παιδιά του – την Ιβάνκα, τον Ντόναλντ τζούνιορ και τον Ερικ – και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ στη δεκαεξαμελή μεταβατική ομάδα, μια κίνηση που προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσιγκτον, καθώς οι ίδιοι θα είναι επικεφαλής και των επιχειρήσεων Τραμπ. Η 35χρονη Ιβάνκα, μητέρα τριών παιδιών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα της καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και όταν πριν από δύο ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να τον ενημερώσει ότι η Ιβάνκα είναι θαυμάστριά του. Ο Ερικ είναι αντιπρόεδρος Ανάπτυξης των επιχειρήσεων Τραμπ και επιβλέπει τα 18 γήπεδα γκολφ του πατέρα του. Ο Ντόναλντ τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος, είναι επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος και είχε εμφανιστεί με τον πατέρα του στο ριάλιτι «Apprentice».

Επικεφαλής της ομάδας που θα επιβλέψει τη μετάβαση στην κυβέρνηση Τραμπ τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θα οικοδομήσει πάνω στη βασική δουλειά» του Ομπάμα. Η μεταβατική ομάδα θα βοηθήσει τον Τραμπ να αποφασίσει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τις θέσεις – κλειδιά στον Λευκό Οίκο, καθώς και για περίπου 1.000 θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Ακόμα όμως και μέσα στον στενό περίγυρο του Τραμπ υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ιδεολογία, το υπόβαθρο και το ταμπεραμέντο, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν στον τρόπο με τον οποίο θα συνεργάζεται ο Λευκός Οίκος με το Κογκρέσο και στο πώς θα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τον υπόλοιπο κόσμο.

Ισως το βαθύτερο σχίσμα είναι μεταξύ του Στίβεν Μπάνον, του συντηρητικού προβοκάτορα και ανθρώπου των ΜΜΕ, ο οποίος είχε αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, και του Ρινς Πρίμπους (με μητέρα Ελληνίδα), προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που στήριξε την υποψηφιότητα Τραμπ. Και οι δύο ήταν υποψήφιοι για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ κατέληξε στον Ρινς Πρίμπους για να αναλάβει τη θέση του προσωπάρχη. Ο Μπάνον αναμένεται να αναλάβει κάποια άλλη σημαντική θέση στον Λευκό Οίκο. Ο Πρίμπους αναλαμβάνει ουσιαστικά τη δεύτερη πιο ισχυρή θέση στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπάνον, εκτελεστικός πρόεδρος της συντηρητικής ιστοσελίδας Breitbart και παλαιό στέλεχος της Goldman Sachs, είναι ορκισμένος εχθρός του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Πολ Ράιαν. Επικεφαλής της ρητορικής εναντίον του κατεστημένου και με γνωστές σχέσεις με το ακροδεξιό κίνημα, ο Μπάνον επιτίθεται συχνά στο ισχύον μεταναστευτικό σύστημα και στην παγκοσμιοποίηση.

Ο Πρίμπους, που προσπάθησε να συμφιλιώσει τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών με τον εκρηκτικό υποψήφιο, θα επιδιώξει να στήσει γέφυρες με τον Ράιαν και άλλα στελέχη του κόμματος. Εχοντας τη φήμη ανθρώπου εύκολα συνεργάσιμου, αναμένεται να έχει πιο παραδοσιακή προσέγγιση στα όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο.

Μπάνον και Πρίμπους αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη μάχη για το τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Τραμπ. Η επιλογή του Πρίμπους δείχνει πως ο Τραμπς ίσως είναι δεκτικός σε πιο μετριοπαθείς επιρροές.