Η κατεύθυνση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ σκιαγραφείται ήδη από τις πρώτες δηλώσεις, κινήσεις και διαρροές. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει αμέσως στην απέλαση έως και 3 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών.

«Αυτό θα κάνουμε», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 minutes» του CBS, «θα πάρουμε τους παράνομους μετανάστες που είναι εγκληματίες και είναι καταχωρισμένοι στα ποινικά μητρώα, τα μέλη των συμμοριών, τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για περίπου 2, ενδεχομένως 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Θα τους διώξουμε από τη χώρα ή θα τους βάλουμε στη φυλακή. Ομως, κυρίως, θα τους διώξουμε από τη χώρα μας, βρίσκονται εδώ παράνομα» τόνισε. «Οταν θα το κάνουμε αυτό και φτιάξουμε και το θέμα των συνόρων, τότε θα δούμε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους παράτυπους μετανάστες».

Οταν ρωτήθηκε για το θέμα του τείχους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, που αποτέλεσε ένα από τα πιο προκλητικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ φάνηκε να τροποποιεί λίγο την υπόσχεσή του. «Θα προχωρήσουμε στην ανέγερση τείχους, όμως ενδεχομένως θα υπάρξουν σε κάποιες περιοχές φράκτες. Μην ανησυχείτε» συμπλήρωσε ειρωνικά. «Είμαι πολύ καλός σε αυτό που ονομάζουμε “κατασκευές”».

Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης και τις αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο διάδοχός του φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ ξανά και ξανά επαναλάμβανε πως θα καταργήσει αμέσως μετά την εκλογή του τον σχετικό νόμο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν σημαντικά την τιμή των συμβολαίων τα επόμενα χρόνια. Ομως φαίνεται ότι η συνάντηση Ομπάμα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε κάποια συμφωνία, καθώς το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος προέδρου λέει τώρα ότι θα κάνει αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς να καταργήσει τον βασικό νόμο και θα διατηρήσει κάποια από τα όσα προβλέπονται σε αυτόν.

Αυτή η απόφαση φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυρίως στους Ρεπουμπλικανούς που ηγούνται του Κογκρέσου, όπως ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ και ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν. Ο ΜακΚόνελ έχει δηλώσει πως η κατάργηση του Obamacare είναι «ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων» και ο Ράιαν έχει ζητήσει από τον Τραμπ να του επιτρέψει να ιδιωτικοποιήσει το Medicare και να τα καταργήσει το Obamacare. Οι μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα στον τομέα της υγείας επέτρεψαν σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στην υγειονομική ασφάλιση από το 2010. Τώρα οι Αμερικανοί έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου να εγγραφούν ή να αλλάξουν την υπάρχουσα υγειονομική τους κάλυψη για τη νέα χρονιά.

Σε έναν άλλο τομέα, τον περιβαλλοντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει οδηγίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, να βρεθούν τρόποι ώστε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν από την κλιματική Συμφωνία των Παρισίων, αγνοώντας τη διεθνή αποδοχή της. Ο Τραμπ επανειλημμένα έχει αποκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «απάτη», παρότι χώρες από την Κίνα έως μικρές νησιωτικές έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους στη διεθνή συμφωνία στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Μαρακές έως τις 18 Νοεμβρίου. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, κάτι που οι συμβουλοι του Τραμπ χαρακτήρισαν «λάθος».

Συνάντηση με τον πρωτεργάτη του Brexit

Στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ο βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτης του Brexit, λέγοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μεσάζοντας προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τού νεοεκλεγμένου προέδρου με τη Βρετανία, οι οποίες έχουν διαταραχθεί από τις επικρίσεις της πρωθυπουργού της Τερίζα Μέι προς τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας