Στα χνάρια της ΔΕΗ βαδίζει ολοταχώς και η ΔΕΠΑ, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν τη συρρίκνωσή της και την αποχώρησή της από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Το νέο αίτημα που φέρεται να έχουν βάλει στο τραπέζι οι πιστωτές είναι να αποχωρήσει η ΔΕΠΑ από την εμπορία φυσικού αερίου στα αστικά δίκτυα, δίχως μάλιστα αποζημίωση, ζήτημα που θα τεθεί εκτός απροόπτου σήμερα στην πρώτη τους συνάντηση με τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Η αγορά φυσικού αερίου είναι το πιο βασικό από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η οποία συνδέεται και με το αίτημα των πιστωτών να συμπεριληφθούν στις ιδιωτικοποιήσεις του 2017 το 17% της ΔΕΗ και το 65% της ΔΕΠΑ.
Σήμερα, η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) που θα σπάσουν σε Εταιρείες Παροχής Αερίου με αντικείμενο την εμπορία και Εταιρείες Διανομής Αερίου με αποκλειστικό αντικείμενο τα δίκτυα. Σε αυτό τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων δικτύων και εμπορίας των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ, που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2017, οι δανειστές φαίρονται να ζητούν η ΔΕΠΑ να εγκαταλείψει χωρίς αποζημίωση το ποσοστό του 51% που δικαιούται ως μέτοχος των ΕΠΑ στην εμπορία και να μείνει μόνο με το ανάλογο ποσοστό στη διαχείριση των δικτύων. Τούτο σημαίνει ότι από τα 194 εκατ. ευρώ εσόδων από ετήσιες πωλήσεις που έβαλε πέρυσι η ΔΕΠΑ στο ταμείο της, εξαιτίας του 51% που κατέχει στις ΕΠΑ, θα χάσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια της μνημονιακής υποχρέωσης της ΔΕΠΑ να διπλασιάσει από το 10% φέτος σταδιακά στο 20% ώς το 2020 τις ποσότητες που δημοπρατεί σε χαμηλές τιμές με αποδέκτες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τους προμηθευτές.