Ηαντίστροφη μέτρηση για την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ξεκίνησε με τη χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού της βραχείας λίστας υποψηφίων στην οποία κατέληξε η Επιτροπή. Στην κατηγορία του μυθιστορήματος υποψήφιοι είναι η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της «Ανέστιος – Ημερολόγια» (εκδ. Αγρα), ο Μιχάλης Μοδινός για το «Τελευταία έξοδος. Στυμφαλία» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), ο Γιάννης Πλιάγκος για το «Ο άσος στο μανίκι» (εκδ. Κέδρος), ο Δημήτρης Φύσσας για το «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος», (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας) και Χρήστος Χωμενίδης για τη «Νίκη» (εκδ. Πατάκη). Υποψήφιες στην κατηγορία διήγημα – νουβέλα είναι οι Ανδρέας Μήτσου για το βιβλίο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια» (εκδ. Καστανιώτη), Χρήστος Οικονόμου για «Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα» (εκδ. Πόλις), Δημοσθένης Παπαμάρκος για το «Γκιακ» (εκδ. Αντίποδες), Λάκης Παπαστάθης για το «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά», (εκδ. Πόλις) και Γιώργος Σκαμπαρδώνης για το «Νοέμβριος» (εκδ. Πατάκη). Οσον αφορά στην ποίηση η Ελένη Γαλάνη είναι υποψήφια για τη συλλογή «Terrarium, Το πείραμα του Ward», (εκδ. Μελάνι), η Ζέφη Δαράκη για το έργο της «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά» (εκδ. Νεφέλη), ο Λεωνίδας Κακάρογλου για το «Μνήμη σχεδόν πλήρης» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), ο Χρήστος Ντάντος για το «Επί ανέμων, ασπαλάθων κι απήγανων» (εκδ. Οροπέδιο) και ο Χρίστος Παπαγεωργίου για το «Κρύβε λόγια» (εκδ. Κίχλη)

Τα υποψήφια έργα στην κατηγορία δοκίμιο – κριτική είναι «Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος. Η κριτική πρόσληψη του Γ.Μ. Βιζυηνού (1873-1896)» του Λάμπρου Βαρελά (εκδ. University Studio Press), «Ανιχνεύοντας την “αόρατη γραφή”. Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού – ρομαντισμού» της Σοφίας Ντενίση (εκδ. Νεφέλη), «”Σαν κ’ εμένα καμωμένοι”, Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας» του Δημήτρη Παπανικολάου (εκδ. Πατάκη), «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού» της Κατερίνας Σχινά (εκδ. Κίχλη), «Κουλτούρα και λογοτεχνία. Πολιτισμικές διαθλάσεις και χρονότοποι ιδεών» του Δημήτρη Τζιόβα, (εκδ. Πόλις). «Τα παιδιά του Οικοτροφείου» του Θεόδωρου Κώτσιου (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), «Ο κόσμος κατ’ εμέ. Ο βίος και τα πάθη μου» του Ροβήρου Μανθούλη (εκδ. Γαβριηλίδη), «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας» του Νίκου Μπακουνάκη (εκδ. Πόλις, «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» της Ρίκας Μπενβενίστε (εκδ. Πόλις), «Ο φερετζές και το πηλήκιο» του Παύλου Τσίμα (εκδ. Μεταίχμιο) είναι υποψήφια στην κατηγορία χρονικό – μαρτυρία.

Τέλος, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα διεκδικούν οι Κατερίνα Ζησάκη για το βιβλίο «Ιστορίες απ’ το Ονειροσφαγείο» (εκδ. Μανδραγόρας), Χρίστος Κυθρεώτης για το «Μια Χαρά» (εκδ. Πατάκη), Παναγιώτης Λογγινίδης για το «Αναίτια εποχή» (εκδ. Κέδρος), Ειρήνη Μαργαρίτη για το «Φλαμίνγκο» (εκδ. Μελάνι) και Μαρία Φίλη για το «Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων» (εκδ. Μελάνι).