Πέρυσι ασχολήθηκαν με το Δουργούτι, τη γειτονιά πίσω από το ξενοδοχείο Intercontinental με τις προσφυγικές αναφορές. Φέτος σειρά έχει η Ομόνοια και η χορευτική περφόρμανς «MissOmonia». Η ομάδα Οχι Παίζουμε», που ιδρύθηκε το 2004 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη και τη χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου, συνεχίζει τις δράσεις της με γενικό τίτλο «Urban Dig Project». «Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκεπτόμαστε διαφορετικά μέρη της πόλης, όπου εξερευνούμε αυτό που υπάρχει κάτω από την πόλη, το μη ορατό, αυτό που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως» εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Σαχίνης. «Ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες τόπων, του χθες, του σήμερα, του αύριο, τα οράματα των ανθρώπων, τι θέλουν να κάνουν στην πόλη τους, τι είναι αυτό που τους αρέσει. Ολα αυτά για εμάς είναι μια έρευνα που ανέκαθεν κάναμε στο πλαίσιο του “Urban Dig” για να φτιάχνουμε παραστάσεις, οι οποίες εμπνέονται από τον ίδιο τον τόπο και τους ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία της πόλης».

Η παράσταση σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολι και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «[Out]Τopias» του Μουσείου Μπενάκη. «Η τελική παράσταση θα δοθεί τον Ιούνιο και θα κλείσει το συνολικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες έχουν ως ζητούμενο να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις γειτονιές και να “δελεάσουν” ενδιαφερομένους που θέλουν να ασχοληθούν με το project. Το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή, λοιπόν, γίνονται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η παράσταση με τίτλο “Miss Omonia”, η οποία οργανώνεται από την καλλιτεχνική μας ομάδα και είναι εντελώς δωρεάν. Ο κόσμος, όταν θα βγει στην πλατεία, θα πρέπει να ψάξει να βρει έναν τρομπετίστα. Θα τον ακολουθήσει σε μια παράσταση που έχει εμπνευστεί από υλικό που έχουμε μαζέψει. Είναι ένα “δόλωμα”, ένας προπομπός για να γνωρίσει ο κόσμος τι έπεται τον Ιούνιο. Αυτή η παράσταση περιλαμβάνει υλικό από την Ομόνοια καθώς και από το Δουργούτι. Με έναν τρόπο έχουμε συνδέσει καλλιτεχνικά τα δύο».

Το κοινό θα γνωρίσει τον ανοιχτό χώρο της πλατείας και θα συλλάβει δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους ως δύο διαφορετικές εμπειρίες: τον κόσμο που περιπλανιέται ή παραμένει κρυμμένος στη στοά της Ομόνοιας, αλλά και εκείνον της πλατείας. «Η δεύτερη δράση που –κατά τη γνώμη μου –έχει πολλή πλάκα είναι ότι μεταξύ των δύο παραστάσεων θα πάμε να “ξεπληρώσουμε” κάποιους εμπόρους στην Ομόνοια, οι οποίοι μας επέτρεψαν να τους πάρουμε προφορικές συνεντεύξεις και βίντεο για την έρευνά μας. Μας ενδιαφέρει η αγορά της Ομόνοιας και η σχέση της με τον δημόσιο χώρο. Κατά πόσο λειτουργεί, τι κάνουν οι ίδιοι οι έμποροι, κατά πόσο είναι ένας χώρος συνάντησης κ.λπ. Οπότε τους “ζαλίζαμε” –μιλήσαμε με έναν από τους πολύ λίγους λούστρους –και έτσι τους υποσχεθήκαμε ως αντάλλαγμα ότι θα τους φτιάξουμε ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτούς βάσει των συνεντεύξεών τους. Ετσι, ανάμεσα στις δύο παραστάσεις θα πηγαίνουμε γύρω γύρω στα μαγαζιά και θα τραγουδάμε».

INFO

«Miss Omonia», Σάββατο 19/11 και Κυριακή 20/11 13.00 και 16.00. Διάρκεια: Μία ώρα. Είσοδος: δωρεάν (μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση: 20 άτομα). Πληροφορίες στο www.urbandigproject.org