Παράξενο πράγμα με αυτή την κυβέρνηση. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τούς αρέσει να χάνουν πανηγυρίζοντας και να πανηγυρίζουν χάνοντας.

Μου θυμίζουν το ανέκδοτο με την ομάδα πόλο που έπαθε πανωλεθρία και μετά πανηγύριζε στην πισίνα.

– Γιατί πανηγυρίζετε; ρώτησε ένας θεατής. Αφού φάγατε δέκα!

– Πάντα τρώμε δέκα, απάντησε ο ευτυχής προπονητής. Αλλά τουλάχιστον δεν πνίγηκε κανείς. Την τελευταία φορά είχαμε και δυο πνιγμένους.

Ετσι κι οι δικοί μας.

Τους φοράει τρίτο Μνημόνιο ο Σόιμπλε; Πανηγυρίζουν που τουλάχιστον δεν τους έδιωξαν από το ευρώ!..

Τους πλακώνει στα μέτρα το ΔΝΤ; Πανηγυρίζουν που ζητάει να μειωθεί το χρέος!..

Πετσοκόβουν τις συντάξεις; Πανηγυρίζουν επειδή δεν τις πετσόκοψαν περισσότερο!..

Γεμίζουν τα νησιά πρόσφυγες; Πανηγυρίζουν επειδή έτσι οι Ελληνες δείχνουν την αλληλεγγύη τους!..

Γονατίζει η κοινωνία από τους φόρους; Πανηγυρίζουν που τα έσοδα αποδίδουν!..

Τους πήραν τα ρούχα και τα εσώρουχα στα τηλεοπτικά; Πανηγυρίζουν ότι δικαιώθηκαν επειδή συγκροτήθηκε επιτέλους το ΕΣΡ!..

Καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις; Πανηγυρίζουν που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στον Τραμπ!..

Θα με ρωτήσετε ίσως: μα πώς αντέχουν τόση χαρά; Μήπως είναι χαζοχαρούμενοι;

Κάθε άλλο. Απλώς έχουν τρεις εύκολες δικαιολογίες.

Πρώτον, τον συμβιβασμό. Επειτα από κάθε σφαλιάρα που τρώνε ανακοινώνουν ότι έκαναν έναν «συμβιβασμό». Αλλοτε συναινετικό (όπως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ), άλλοτε επώδυνο (όπως στα ασφαλιστικά).

Δεύτερον, τον εκβιασμό. Κάθε κωλοτούμπα και κάθε αναποδιά είναι προϊόν ενός εκβιασμού ή, ακόμη χειρότερα, ενός πραξικοπήματος.

Ετσι, σύμφωνα με την «Αυγή», ο Πρωθυπουργός εκβιάστηκε κι έδιωξε τον Φίλη. Ενώ, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εξεδηλώθη «μιντιακό πραξικόπημα» και πήρε τον Παππά παραμάζωμα.

Αν θυμάμαι καλά, μετά το μάθημα δημοκρατίας κι αξιοπρέπειας που έδωσε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα, πάλι πραξικόπημα είχε εκδηλωθεί και πήγαν τζάμπα τα καλαματιανά στην Πλατεία Συντάγματος.

Θα πρέπει να είναι η πρώτη κυβέρνηση παγκοσμίως που την εκβιάζουν άπαντες και υποκύπτει σε όλους.

Τρίτον, τους μισθοφόρους. Ενα ολόκληρο συστηματάκι τυχάρπαστων κι εγκάθετων, πραγματικών ή υποτιθέμενων δημοσιογράφων, παίζει ύστερα από κάθε στραπάτσο και για λογαριασμό της κυβέρνησης το «Παιχνίδι της Χαράς». Κάτι σαν την μικρή Πολυάννα…

«Ελα μωρέ, μια χαρά τα πήγαμε» και «δεν έγινε τίποτα τρομερό» και «τουλάχιστον το παλέψαμε» και «να δεις τι θα τους κάνουμε την επόμενη φορά».

Ομολογώ πως ούτε στην πιο τρελή φαντασία μου δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα δημοσιεύματα θα έγλειφαν τον Παππά μετά το φιάσκο στα τηλεοπτικά.

Ο άνθρωπος είτε έχει πολλούς φίλους που φαίνονται στα δύσκολα είτε μοιράζει πολλά χιλιάρικα!..