Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές αλλά και το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα. «Η εκλογή Τραμπ και το Brexit δείχνουν ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση επανεξέτασης όλων των σταθερών στις χώρες της Δύσης. Η αντισυστημική ψήφος και από τα αριστερά και από τα δεξιά φανερώνει μια πολύ πιο τεκτονική, δομική αντίδραση. Το στάτους κβο δεν είναι πια υπερασπίσιμο. Δηλαδή, business as usual δεν μπορούν να γίνουν πια στην Ευρώπη. Το ζήτημα είναι από ποια μεριά θα έρθει η αμφισβήτηση αυτού του στάτους κβο. Αν θα έρθει από αυτούς που θέλουν να γυρίσουν σε ένα τάχα χρυσό, εθνοκεντρικό παρελθόν με αποδιοπομπαίο τράγο τον μετανάστη και τον πρόσφυγα ή αν, αντίθετα, θα είναι μια υπέρβαση από τα αριστερά, όπως αυτή που δοκίμασε να κάνει στην Αμερική ο Μπέρνι Σάντερς, ή μια αντίστοιχη προσπάθεια που κάνει στη Βρετανία ο Κόρμπιν». Με τους Εργατικούς της Βρετανίας, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει «να οικοδομήσει τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ήθελε «μια soft εκδοχή του Brexit» ώστε «αφενός να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη Βρετανία και αφετέρου να εξακολουθήσει να έχει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη χώρα».

«Δεν πρόκειται να θεωρήσουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα όπως φάνηκε από ορισμένες πλευρές» είπε ο Κατρούγκαλος, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών όπως ο Φρανσουά Ολάντ ότι η Βρετανία πρέπει να πληρώσει για το Brexit.