Το βράδυ της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 19:30 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο, άνευ συζύγων, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Στο δείπνο θα παρακαθήσουν περισσότερα από 100 πρόσωπα, ενώ το πρωτόκολλο είναι ιδιαιτέρως αυστηρό ως προς την επιλογή τους.

Έτσι, από ελληνικής πλευράς, εκτός του κ. Παυλόπουλου παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στο δείπνο δεν προσκαλούνται οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός που προκάλεσε ήδη την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απαράδεκτη» και η οποία, όπως ανέφερε, «προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον Αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων».

Σύμφωνα με το Βηματοδότη της Τρίτης, στα κυβερνητικά στελέχη που θα παρακαθήσουν στο δείπνο περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εχουν προσκληθεί επίσης οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί που βρίσκονται εν ζωή (Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,

Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Βασιλική Θάνου), ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρυτάνεις πανεπιστημίων κ.ά.

Από αμερικανικής στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθούν περίπου 60 πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν και επίσημο το δείπνο είναι… προαιρετική η γραβάτα, λόγω της συνήθειας του Πρωθυπουργού να μην φοράει γραβάτα.