Οι κυριακάτικες εξορμήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά αντιμετωπίστηκαν ως πολιτικό θέμα στο εσωτερικό της ΝΔ ενεργοποιώντας και τις «κρυφές κάμερες» της Πειραιώς, αλλά πρωτίστως αναδεικνύουν το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο εκπέμπουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, όπως και τη διαφορετική τακτική που ακολουθούν, αναζητώντας εκατέρωθεν την οδό της «πολιτικής δικαίωσης»:

n Από την Ξάνθη, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε πολιτική παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες στο εσωκομματικό πεδίο αλλά και στα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, καθώς συνέστησε να κλείσουν οι πόρτες στους αγγελιαφόρους της συναίνεσης με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ προεξόφλησε πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σύντομα σε κυβερνητική αλλαγή.

Στη βάση αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός επικρότησε τις κινήσεις και τον σχεδιασμό που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ επέμεινε στην ορθότητα των επιλογών της δικής του κυβέρνησης, κατά την περίοδο 2012-14, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

n Από τη Λαμία, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε εκ νέου πολιτικά «παρών» συμμετέχοντας σε τιμητική εκδήλωση για την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία διοργάνωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία για μια νέα σύναξη των καραμανλικών, καθώς και για μια τοπική, κομματική κινητοποίηση που συνοδεύτηκε και από παροτρύνσεις παρευρισκομένων προς τον Καραμανλή να ενεργοποιηθεί πολιτικά για τη «σωτηρία της χώρας». Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε με χαμόγελα στις επευφημίες, αλλά απέφυγε κάθε δήλωση ή σχόλιο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πολιτικές συζητήσεις. Η εκδήλωση προς τιμήν την Μαριέττας Γιαννάκου, εξάλλου, απέκτησε διακομματικά χαρακτηριστικά, καθώς παρευρέθησαν βουλευτές και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Ο σιωπηλός δρόμος που ακολουθεί από το 2009 ο Καραμανλής είναι προφανές ότι δεν αρμόζει στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί να επενδύει στη σκληρή αντιπολίτευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και, με τον τρόπο του, εκφράζει τη διαφωνία του με γαλάζια στελέχη που προκρίνουν συναινετικές πολιτικές για τα εθνικά ζητήματα. Κομματικοί παράγοντες δεν αποσυνδέουν την παρέμβασή του από τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τα νέα συναινετικά μηνύματα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ παρατηρούσαν ότι η πολιτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πληθαίνουν εντός της ΝΔ οι φωνές για εσωτερικό μέτωπο στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε σκληρή ιδεολογική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο και της εκλογής Τραμπ, κάνοντας λόγο και για το τέλος της «πολιτικής ορθότητας» που εξέφραζε η προεδρία Κλίντον. «Η Αριστερά έχει πια ηττηθεί, παντού. Τα κράτη τύπου “Μαδούρο” καταρρέουν επίσης. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ να γίνει κράτος “Μαδούρο”! Οι ακραίες ιδεοληψίες του κρατισμού και της “πολιτικής ορθότητας” γκρεμίζονται σήμερα παντού. Ολα αυτά ταυτίστηκαν με τυραννίες ή οδηγούν σε τυραννία. Αλλάζουν οι εποχές. Παντού στον κόσμο. Και είναι καιρός να αλλάξουν και στην Ελλάδα» ανέφερε.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι ο κεντρικός στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η απομάκρυνση της κυβέρνηση Τσίπρα. «Εχει απόλυτο δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολύ καλά κάνει που επιμένει: ο Τσίπρας πρέπει να φύγει το συντομότερο! Γιατί όσο μένει, η ζημιά που κάνει μεγαλώνει. Κι όποιος δεν το βλέπει αυτό, δεν βλέπει τίποτε» ήταν το δικό του μήνυμα.