«Οταν όλος ο πλανήτης βρίζει τον Τραμπ, οι Ελληνες διαδηλώνουν κατά του Ομπάμα». Η οξυδερκής παρατήρηση παλαίμαχου καθηγητή και θιασώτη του εκσυγχρονισμού έχει και την αντίθετη, πάντως, θέαση. Παρά τη δόση αλήθειας.

Οταν μιλάς κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού», σύμφωνα με τη λογική της Αριστεράς, μιλάς διαχρονικά. Και όχι όταν σε συμφέρει.

Σήμερα το κέντρο της Αθήνας θα βιώσει ένα φλας μπακ από την επίσκεψη Κλίντον (1999) αλλά με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους και παίκτες. Πολλοί εξάλλου μετακινήθηκαν συστημικά και άλλοι ριζοσπαστικοποιήθηκαν όψιμα από τότε.

Στα της επίσκεψης πάντως του απερχόμενου πλανητάρχη στην Αθήνα, η ατμόσφαιρα του κινηματικού «πεζοδρομίου» άλλαξε αισθητά χθες και μετά την είδηση των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων σε συγκεκριμένη ζώνη της πόλης. «Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπαράκ Ομπάμα (15 και 16/11/2016), δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» έλεγε η λιτή ανακοίνωση χθες.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα συνθήματα περί “δημοκρατίας” πάνε περίπατο, όταν οι κυβερνήσεις υλοποιούν αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές, είτε αυτές αφορούν τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα είτε τη συμμετοχή της χώρας μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Για όλα αυτά άλλωστε έρχεται κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ελλάδα» απάντησε σχεδόν αμέσως το ΚΚΕ. Και ακολούθησαν και όλες σχεδόν οι δυνάμεις της Αριστεράς. «Ave Ομπάμα! Απαγορεύσαμε τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα της “αποικίας” σου» έβαλε τίτλο στη δική της ανακοίνωση η Λαϊκή Ενότητα.

Στις γραμμές των διαδηλώσεων

Οι διάφορες συνιστώσες του δρόμου, τις προηγούμενες μέρες, ακολούθησαν τη γνωστή τελετουργία με ανακοινώσεις, κείμενα, προγραμματισμό διαδηλώσεων. Και με πολλούς τρόπους. Ο ίδιος ο Ομπάμα, ας πούμε, πιθανώς δεν ενημερώθηκε πως έχει κριθεί ανεπιθύμητος στην Καισαριανή από το εκεί Δημοτικό Συμβούλιο. Πέραν της κίνησης των φυλών της διαμαρτυρίας, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είναι σε αναμμένα κάρβουνα –παρότι υπάρχει η συνδρομή του αμερικανικού παράγοντα στη φύλαξη του υψηλού επισκέπτη. Μέχρι αυτή την ώρα είχε μείνει κρυφό το σχέδιο μετακίνησής του στην πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες λένε πως το ΚΚΕ, παρότι –συνεπές και σταθερό –θα είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, δεν δείχνει την ίδια θέρμη με την επίσκεψη Κλίντον το 1999. Τότε βέβαια είχαμε ανακοίνωση απαγόρευσης πορείας από την κυβέρνηση Σημίτη πολλές μέρες πριν, πράγμα που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις και κατέληξε σε εκτεταμένα επεισόδια μπροστά από τα λουλουδάδικα της Βουλής.

Τώρα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων ανακοινώθηκε μόλις χθες, παροξύνοντας το κλίμα αλλά χωρίς να φτιάχνει ένα αντίστοιχο με την επίσκεψη Κλίντον ή δίνοντας χρόνο και χώρο σε μαζικότερη αντίδραση.

Οι κυβερνητικοί πάντως φοβούνται άλλες παραμέτρους, όπως τα αντιεξουσιαστικά μπλοκ και ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας ή σχέδια αντιεξουσιαστών για τριήμερη κατάληψη από σήμερα του Πολυτεχνείου και διαμόρφωσή του σε «κέντρο αγώνα». Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη το απόγευμα έχουμε εξάλλου την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που ενοποιεί το αντιαμερικανικό κλίμα σε μια πολιορκούμενη πόλη. Συγκεντρώσεις, εξάλλου, οργανώνουν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζικοί φορείς κ.λπ.).

Ο «άλλος» δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Το μπλοκ βέβαια δεν είναι σύσσωμο και ενιαίο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έναν σκεπτικισμό για τις συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος και έμπειρο στέλεχος στα διεθνή, αρθρογράφησε πως δεν θα συμμετέχει στις διαδηλώσεις κατά Ομπάμα αφού, όπως έγραψε με νόημα, δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο όπου «τασσόμασταν αυτόματα υπέρ της ΕΣΣΔ και εναντίον των ΗΠΑ». Ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συνηγόρησε με την παραπάνω άποψη, πυροδοτώντας τον θυμό της υπόλοιπης Αριστεράς που είδε καιροσκοπισμό στην παραπάνω στάση. Γενικά, οι συριζαίοι κινούνται στη γραμμή πως ο Ομπάμα έστω και τώρα θα βοηθήσει με το χρέος, κάτι που ρίχνει τους αντιαμερικανικούς τόνους. Οπως διαμηνύει και το ΚΚΕ εξάλλου: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι μόνο γιατί στρώνει “κόκκινα χαλιά” και ετοιμάζεται να καλωσορίσει τον ηγέτη μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης που ευθύνεται για πολέμους, επεμβάσεις, θανάτους αμάχων και αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων, αλλά και γιατί κοροϊδεύει λέγοντας ότι από την επίσκεψη Ομπάμα μπορούν δήθεν να προκύψουν οφέλη για τον ελληνικό λαό, όπως για παράδειγμα μια αμερικανική παρέμβαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους».

Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, πέραν των «συνήθως υπόπτων» της αντιαμερικανικής γραμμής και ανυπακοής, το ίδιο το κυβερνών κόμμα της Αριστεράς δεν είχε προγραμματίσει καμία συγκέντρωση κατά του αμερικανού υψηλού επισκέπτη. Ακόμη και η Νεολαία του φάνηκε πως προσανατολίζεται να πολιτικοποιήσει και να ρίξει τις δυνάμεις της περισσότερο προς τις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εκδηλώσεις πολυθεματικές και σε όλη την Ελλάδα με τίτλο «Μνήμη σημαίνει αντίσταση». Ο δρόμος θα δείξει.