Προγραμμάτιζε εδώ και καιρό το ταξίδι του ως υπουργός Εργασίας. Τον πρόλαβε όμως ο ανασχηματισμός και έτσι την περασμένη Πέμπτη προσγειώθηκε στο Λονδίνο ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποφάσισε να αξιοποιήσει και την παλιά και τη νέα ιδιότητά του: τις έξι ημέρες που θα περάσει στο Λονδίνο προγραμμάτισε συναντήσεις με τους ομολόγους του στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο υπουργείο Εργασίας –επαφές που, κανονικά, θα έπρεπε να κάνει η διάδοχός του Εφη Αχτσιόγλου.

Εκτός από υφυπουργούς της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι, ο αναπληρωτής υπουργός –ελαφρώς υποβαθμισμένος στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο συνταγματολόγος –είδε επίσης στελέχη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν (ο οποίος, κατά τον Κατρούγκαλο, μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας) και εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων, έκανε δύο διαλέξεις –στη London School of Economics και στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο -, ετοιμάζεται να κάνει μια τρίτη σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βρήκε τον χρόνο να ενημερώσει εκτενώς τους έλληνες ανταποκριτές.

Τον συνάντησα στην κατοικία του έλληνα πρεσβευτή στο Μέιφερ του Κεντρικού Λονδίνου, κοντά στον σταθμό Μποντ Στριτ, την ώρα που στην περιοχή είχε σημάνει συναγερμός στις Αρχές ασφαλείας λόγω ενός «έκτακτου συμβάντος» στο μετρό (λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας παρασύρθηκε από συρμό και διεκομίσθη στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος).

Ευδιάθετος, με όρεξη για συζήτηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδειξε να ταιριάζει απόλυτα στο ύφος των κατοίκων της βρετανικής πρωτεύουσας –ελαφρώς συγκαταβατικό, κάπως μπλαζέ, με ένα αδιόρατο υπομειδίαμα που δύσκολα ξεχωρίζει κανείς αν είναι ειρωνικό ή ειλικρινές -, αν και γαλλοτραφής (μεταξύ άλλων έχει χρηματίσει πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού).

Φορώντας φούξια γραβάτα και παρόμοιας απόχρωσης μαντίλι στο τσεπάκι του σακακιού του (οι Γάλλοι το λένε ποσέτ), ο ευρυμαθής υπουργός αισθανόταν το ίδιο άνετος όταν μιλούσε για το «αντισυστημικό» Brexit, τον Ντόναλντ Τραμπ, την τρόικα και το τέταρτο Μνημόνιο (που «δεν πρόκειται να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και το θέλει η ΝΔ»).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει την Ευρώπη»

Αλλά και για το κεντρικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλο από το να αλλάξει την Ευρώπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Η βασική μας στρατηγική είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης» είπε ο Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή δύο επιλογές: πασοκιφικέισιον, δηλαδή απόλυτη ταύτιση με τον νεοφιλελευθερισμό ή εξαφάνιση, και κορμπιναϊζέισιον, δηλαδή μια ριζοσπαστικοποίηση η οποία θα την οδηγήσει σε μια στρατηγική συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις που, όπως εμείς, θέλουν μια αλλαγή στην Ευρώπη».

Ο έως πριν από 10 ημέρες υπουργός Εργασίας, ο οποίος ανήκε στην ομάδα των υπουργών που συναντούσαν την τρόικα στο Χίλτον ανά τακτά χρονικά διαστήματα («ήταν μια σημαντική εμπειρία» λέει με μια έκφραση ανακούφισης όταν τον ρωτώ αν θα του λείψουν οι τροϊκανοί), χαρακτήρισε το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «αναγκαστικό συμβιβασμό». Απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε ή ξεγέλασε τους ψηφοφόρους του φέρνοντας νέο Μνημόνιο, ήταν κατηγορηματικός: «Το αντίθετο. Το Μνημόνιο δεν είναι Συμφωνία της Βάρκιζας, γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, που στην περίπτωσή μας ήταν η κυβερνητική εξουσία. Το ευκολότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε τον Ιούλιο ήταν να πούμε, όπως μας ζητούσαν διάφοροι, “δεν τα καταφέραμε, κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση”. Δηλαδή, να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας να αλλάξουμε την Ευρώπη. Εμείς όμως συνεχίζουμε την ίδια προσπάθεια, ύστερα από μια αναγκαστική, τακτική υποχώρηση».

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο 53χρονος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μα, στην Ελλάδα δεν συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας; τον ρωτάω. «Το Μνημόνιο που υπογράψαμε δεν είναι Μνημόνιο απελευθέρωσης από τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Είναι, απλώς, ηπιότερο από τα προηγούμενα» παραδέχεται. «Η εναλλακτική λύση ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Ηταν στρατηγική των πιο ακραίων πολιτικών κύκλων να μας εξωθήσουν εκεί. Εμείς όμως προσπαθούμε να εξουδετερώνουμε τις αιχμές λιτότητας με αντίθετα μέτρα δικής μας στόχευσης. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν σε αυτή την κατεύθυνση» υποστηρίζει.

Απεταξάμην

το τέταρτο Μνημόνιο

Τον ρωτάω αν το τέταρτο Μνημόνιο είναι προ των πυλών. «Δεν πηγαίνουμε σε τέταρτο Μνημόνιο. Τέταρτο Μνημόνιο είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της είπε στη Θεσσαλονίκη να διαπραγματευτούμε ξανά τις πιέσεις των εταίρων μας για πλεονάσματα προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα μείωση των δαπανών, δηλαδή μείωση των συντάξεων και μισθών, και νέες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή συμπληρωματική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας».

Αν όχι Μνημόνιο, τι; «Περνάμε σε μια περίοδο σταθερότητας όπου δεν θα ανησυχούμε πια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αλλά για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε στο νέο περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βάζουμε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα και μπορούμε να προχωρήσουμε πια σε ουσιαστικά μέτρα μεγέθυνσης της οικονομίας» υποστήριξε ο Κατρούγκαλος και δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο δυσμενές μέτρο στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις. Μόνο μέτρα βελτίωσης».

Η επίσκεψη Ομπάμα. Κλείνοντας τη διάρκειας 50 λεπτών συνάντησή του με τους έλληνες ανταποκριτές, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε τη σημερινή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, λέγοντας ότι η σημασία της είναι ουσιαστική διότι το συμφέρον των ΗΠΑ είναι μια οικονομικά σταθερή Ελλάδα, ανεξαρτήτως του ποιος είναι πρόεδρος. Ετσι, τόνισε, θα παραμείνει σταθερή η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.