Την ώρα που η αυλαία έπεφτε στις συνομιλίες του παγωμένου Μον Πελεράν και πριν οι Ελληνοκύπριοι σηκωθούν από τις καρέκλες τους, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έριξε στο τραπέζι το τελευταίο του χαρτί για το κρίσιμο ζήτημα του εδαφικού. Η πλευρά του δέχεται υποχώρηση από το άτυπο 32% που ήθελε, στο 28,5%. Και όχι μόνο αλλά συζητά και τη δημιουργία δύο θυλάκων στην τουρκική περιοχή, έναν για τους Ελληνοκυπρίους και έναν για τους Μαρωνίτες. Οι οποίοι όμως θύλακοι θα υπάγονται όχι στην εξουσία του ελληνοκυπριακού κρατιδίου αλλά στην Ομόσπονδη Διοίκηση. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει ότι θα υπάρχει και εκεί μείζων συμμετοχή της τουρκικής διοίκησης. Και όχι μόνο αλλά το ποσοστό αυτών των θυλάκων (και ενώ αυτοί θα βρίσκονται στην τουρκική ζώνη) δεν θα υπολογίζεται στο 28,5%. Οπότε και το 28+ μπορεί ουσιαστικά να είναι και πάλι 32%. Λίγο περισσότερο, ή κάπως λιγότερο. Με βάση αυτή την πρόταση, αναμένεται να επιστρέψουν στις περιοχές (και στις περιουσίες τους) περίπου 80.000 Ελληνοκύπριοι από τους σχεδόν 200.000 που είχαν προσφυγοποιηθεί. Από τις πληροφορίες που ήδη έχουν διαρρεύσει, η ελληνοκυπριακή «ένθετη» περιοχή αφορά τη Χερσόνησο Καρπασίας. Από τις ακτές της οποίας, παρεμπιπτόντως, όταν υπάρχει διαυγής ατμόσφαιρα, διακρίνονται οι κορυφογραμμές της Τουρκίας απέναντι.
Αυτός ο ελιγμός «της τελευταίας στιγμής» δεν αιφνιδίασε βεβαίως. Και είναι φανερό πως είχε προετοιμασθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακιντζί συνάντησε τον Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Ελβετία, παίρνοντας συναφείς οδηγίες.
Το νέο δεδομένο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα μεταξύ του κύπριου προέδρου και του πρωθυπουργού, ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών (στη Γενεύη αυτή τη φορά) οπότε και το Κυπριακό θα μπει στην κρισιμότερη και ίσως καταληκτική φάση του.