Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ξανά η Google, η οποία απειλείται με τσουχτερό πρόστιμο, αυτή τη φορά για το λειτουργικό σύστημα Android και τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν μελετά τις συμφωνίες της Google με κατασκευαστές smartphones και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με στόχο να διαπιστώσει αν η επιμονή της για προεγκατάσταση των δικών της εφαρμογών (π.χ Chrome, Gmail, Drive, Hangouts κ.λπ.) εμποδίζει αντίπαλες εφαρμογές (apps) να φτάσουν στον τελικό χρήστη.

Ειδικότερα, η ΕΕ εξετάζει εάν η Google συμπεριφέρεται μονοπωλιακά και στην περίπτωση του Android. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο η Κομισιόν είχε κατηγορήσει τη Google πως κατευθύνει τα αποτελέσματα «αναζήτησης» στην αντίστοιχη μηχανή του Ιντερνετ, προκειμένου να ευνοεί τα δικά της προϊόντα.

Την πρώτη απάντηση στο «πακέτο των αιτιάσεων»της Κομισιόν για το Android έδωσε η Google μόλις την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι από το 2007 που λανσαρίστηκε το Android, παραμένει «ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα».

Την περίοδο εκείνη, επισήμανε η εταιρεία, τα smartphones ήταν ακριβά και περιορισμένα, ενώ σήμερα λόγω του Android οι κατασκευαστές δεν υποχρεώνονται να αγοράζουν – κατασκευάζουν ακριβά λειτουργικά συστήματα, με αποτέλεσμα οι τιμές των smartphones να αρχίζουν από τα 45 ευρώ και να έχουν γίνει προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες.

Με βάση τα στοιχεία της Google, σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές περίπου 1.300 διαφορετικών εταιρειών λειτουργούν με Android, ενώ οι ευρωπαίοι προγραμματιστές μπορούν πλέον να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

«Το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μια πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη» υποστήριξε η Google την περασμένη Πέμπτη, ενώ σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της Κομισιόν για το πώς διαχειρίζεται τα θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμει τις δικές της εφαρμογές, απάντησε: «Στο οικοσύστημα του Android συγκλίνουν τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητών δικτύων. Οι προγραμματιστές, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατ. στην Ευρώπη, βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους».

Εξάλλου, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με όποιον τρόπο επιλέξει. Ομως, «αυτή η ευελιξία, κάνει το Android ευάλωτο στον κατακερματισμό, ένα πρόβλημα που μαστίζει τα προηγούμενα έργα λειτουργικών συστημάτων, όπως το Unix και Symbian».

Ακόμα, σε ό,τι αφορά τη θέση της Κομισιόν ότι «το Android δεν είναι ανταγωνίσιμο από το iOS της Apple», η Google απάντησε πως οι ίδιοι οι χρήστες, σε σχετική έρευνα της Κομισιόν και σε ποσοστό 86% δήλωσαν ότι «η Google και η Apple ανταγωνίζονται ευθέως».