«Noz, zica, Srebrenica». Ιστορική, πολιτική και ανθρωπιστική πρόκληση απέναντι στους Βόσνιους, τους Ελληνες και τον Πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα που ήταν παρών στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

«Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα», το εμετικό σύνθημα γραμμένο πρόχειρα με μαύρη μπογιά σε ένα κομμάτι λευκό πανί που ξεπερνά ακόμα και τις κενοτάφιες ιδεολογίες του ναζισμού.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ένας ανεξίτηλος λεκές για τον πολιτισμένο κόσμο. Τα 8.000 θύματα που πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους έγιναν άθυρμα στα χέρια των ανθρώπων που σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία στις εύφορες κοιλάδες των των ελληνικών γηπέδων. Το εμετικό σύνθημα θα περνούσε απαρατήρητο όπως και τόσα ακόμα από το 2000 όταν το όχημα των νεοναζιστών, η Γαλάζια Στρατιά, –έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο –αν δεν κινούσαν γη και ουρανό οι Βόσνιοι για να πάρει διαστάσεις το θέμα.